Att arbetsgivare använder sig av värdeord och policydokument är mera regel än undantag i dag. Men det kommunala bolaget Tekniska verken i Linköping har tagit ytterligare ett steg. Genom att låta samtliga chefer inom hela koncernen skriva under en ny chefsöverenskommelse vill bolaget försäkra sig om att alla med chefsansvar vet vad som förväntas av dem.
– Jag har inte under min tidigare yrkesbana varit med om att man har gjort det så här tydligt. Jag tycker det är bra och vi är stolta över det här, säger Lisa Wenåker, HR-chef på Tekniska verken.
Hur ska då en chef vara? Jo, "en chef ska ha förmågan att anpassa chefskapet till olika situationer och kännetecknas av respektfull människosyn och god självkännedom", enligt överenskommelsen.
HR-chefen berättar att dokumentet är efterfrågat, särskilt av nya medarbetare, för att klargöra sådant som tidigare varit aningen vagt.
– Att godkänna tider och reseräkningar är ganska glasklart, men det mjuka mellanmänskliga är svårare, säger Lisa Wenåker.
Några direkt problem med chefskapet har det däremot inte varit fråga om tidigare, påpekar Wenåker.
Dokumentet har tagits fram av en arbetsgrupp och bygger på Tekniska verkens kärnvärden "drivande", "positiva" och "trovärdiga". Sedan har man börjat uppifrån med vd:n Anders Jonsson och därefter låtit alla chefer skriva under i turordning, något som skett helt frivilligt.
– Det ska inte spela någon roll om man jobbar på Bixia eller Utsikt bredband, man ska känna igen sig, säger Anders Jonsson.
Vad händer om en chef inte följer överenskommelsen?
– Kan man inte ställa upp på den här kulturen kanske man inte ska vara chef utan gå tillbaka och jobba som en vanlig tjänsteman, säger Anders Jonsson.
Enligt Lisa Wenåker är dokumentet till för att stärka chefskapet. Att cheferna håller vad de har lovat kommer att följas upp i medarbetarsamtalen.
Vad är det som säger att det här inte bara blir ännu ett papper i en pärm?
– Att vi följer upp det. Jag tror inte att vi blir världsmästare på ett år utan det handlar om en kulturförflyttning. Sen kan man inte bli hundraprocentig på det här, men vi har i alla fall ett verktyg, säger Lisa Wenåker.
Det är dessutom viktigt att dokumentet hålls levande och revideras under årens lopp, menar HR-chefen.