Så ska eleverna inspireras

Att få en praktikplats i åttan är inte enkelt. Men för att ungdomar på Nya Rydsskolan ska få en inblick i vilka yrken som finns, och vad som efterfrågas i framtiden, arrangeras under veckan studiebesök hos olika företag i kommunen.

Inspiration. Dataton i Mjärdevi är ett av tolv inplanerade studiebesök för åttor på Nya Rydsskolan under veckan.

Inspiration. Dataton i Mjärdevi är ett av tolv inplanerade studiebesök för åttor på Nya Rydsskolan under veckan.

Foto: Åke Karlsson

Linköping2015-03-24 16:00

Tolv besök är inplanerade hos bland annat Attendo, Tekniska verken och Linköpings universitet. Även på skolan väntar gäster som ska berätta om hur det är att jobba som exempelvis stridspilot, lastbilschaufför eller tandsköterska. Det är Jonas Bygdeson på företaget "My dreamnow" som står bakom programmet på uppdrag av rektor Anders Ekelund.

På Nya Rydsskolan når idag drygt 50 procent av ungdomarna målen. 10 procent av dem har bara varit i Sverige en kort tid.

– Vi har stora utmaningar här, säger Jonas Bygdeson som är uppvuxen i Linköping och startade företaget 2011. Idag jobbar han mot 14 skolor i sex kommuner.

Att ge ungdomar en chans att möta yrkeslivet och känna efter vad de vill göra är ett av målen. Även om inte allas framtid går via universitetet är det viktigt att hjälpa dem att se andra möjligheter som kan leda till jobb.

– Det finns många arbetsgivare som tycker att det är skit med utanförskapet, säger Bygdeson.

Där har även föräldrarna en viktig roll.

– De behöver vara stöttande och nyfikna, låta sina barn delta i föreningsliv och söka sommarjobb som kan vara en ingång till arbete.

Han ger även exempel på ungdomar som uttryckt en uppgivenhet när de sett hur en förälder med utbildning gång på gång avvisas på arbetsmarknaden.

Samtidigt ser Jonas Bygdeson att just kompetensbrist är en stor utmaning för många arbetsgivare. Flera områden kommer att behöva arbetskraft framöver, bland annat inom vården men också inom teknik- och byggföretag samt bilföretag.

Men räcker det mer några inspirationsdagar för att motivera elever som inte tror sig ha en framtid?

– Det är viktigt att det här fångas upp igen av både skola och andra. Vi har tidigare sett att elever påverkas när man kommer tillbaka.

Under tisdagens studiebesök på it-företaget Dataton i Mjärdevi fick eleverna en inblick i audiovisuella verktyg som används i samband med stora ljusshower världen över. Men inom IT vill inte William Hertzberg jobba.

– Jag vill jobba som mäklare. Det är min dröm. Jag är bra på att prata, säger han.

Ändå tycker han att studiebesöket var givande.

– Varje jobb har ju samma princip. Man måste passa tider, uppföra sig och lära sig att lyssna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om