Mikael Sanfridson (S), vice ordförande i äldrenämnden och en av personerna bakom förslaget, är nöjd när vi, under pågående sammanträde, träffar honom utanför fullmäktigesalen i stadshuset. Men han är samtidigt kritisk:
– Det är jättebra att vi får igenom den här motionen. Nu får ungdomar i kommunen en möjlighet och chans att upptäcka flera av våra viktiga yrken inom äldreomsorgen. Med det sagt kan jag inte låta bli att förvånas över diskussionerna som fördes på förra kommunfullmäktige (kf) – då det var omöjligt att låta våra elever på vård- och omsorgsprogrammen få lovjobba.
Det S-politikern syftar till är kf:s beslut om att avslå partiets motion om att erbjuda ungdomar, på gymnasiernas vård- och omsorgsprogram, en lov-jobbsgaranti inom omsorgen. Anledningen var bland annat att förslaget inte var förenligt med gällande rekryteringsprocesser.
Däremot fick förslaget om att, genom det privata företaget Ung Omsorg, låta Linköpingsungdomar i tonåren få extrajobba inom äldreomsorgen majoritet i kf. Företagets koncept innebär att ungdomar, under några timmar i veckan utöver skolan, besöker de äldre för att till exempel ta en promenad, fika eller bara samtala. Ung Omsorg sköter kontakten med äldreboendet, utbildningen av ungdomar och uppföljningen av arbetet. Konceptet införs som ett pilotprojekt under 2023.
– Många kommuner har god erfarenhet av Ung Omsorg i form av att motverka ofrivillig ensamhet men också locka unga människor till ett fantastiskt yrkesliv inom äldreomsorgen. Det glädjer mig att se att även Socialdemokraterna förstår att det privata företagandet är en viktig del av omsorgen i Linköping, sa äldrenämndens ordförande Liselott Fager (KD) på kf.
Vänsterpartiets Eva Lindblad var däremot kritisk.
– Haken med motionen är att det är ett privat företag som ska utföra tjänster som annars inte hinns med i den ordinarie verksamheten, sa hon och yrkade avslag.
En annan motion som fick stöd av kf:s ledamöter var Linköpingslistans förslag om en höjd habiliteringsersättningen inom daglig verksamhet – från tio till 15 kronor i timmen. Förslaget innebär ungefär tre miljoner kronor i ökade kostnader för kommunen.
– Bra motioner ska bifallas och vi är nu beredda att tillskjuta de medel som krävs. Det gör vi i budgetprocessen för 2023, sa social- och omsorgsnämndens ordförande Annika Krutzén (M).