Att Linköping står som initiativtagare till konferensen handlar om att kommunen tidigare än många andra har arbetat upp ett sätt att samla många olika aktörer och arbeta för gemensamma mål, de så kallade samverkansråden. Även om Norlander är ny i rollen som samordnare, har han funnits med i Mona Sahlins stab som huvudsekreterare sedan 2014. Han är polis i botten – från Göteborg – och har stor erfarenhet av att arbeta i Göteborgs förorter.
Struktur
Redan 2014 fick Sahlins grupp upp ögonen för Linköpings arbetssätt. Något man nu försöker sprida.
– Vi såg att Linköping hade en struktur för samarbetet och det är det jag försöker ta med mig i arbetet med andra kommuner. Istället för att skapa nya strukturer, säger han.
Sofia Karlsson, säkerhetssamordnare i kommunen säger likadant och menar att Linköping också tar till sig erfarenheter från andra kommuner.
– Man behöver ju inte uppfinna hjulet på egen hand varje gång, säger hon.
Arbetssättet man pratar om handlar om det som i Linköping kallas samverkansråd. En gång i veckan träffas företrädare för kommunen, polis, räddningstjänst, representanter från aktuell stadsdel och eventuellt andra berörda, för att kolla av situationen. Till att börja med handlade frågan om hur man hanterar social oro i utsatta områden. Till detta har nu också frågan om våldsbejakande extremism lagts.
Från Linköping har – såvitt känt – inte några personer rest för att strida eller kommit tillbaka från strider i exempelvis Syrien, enligt Sofia Karlsson som hänvisar till siffror och rapporter och från Syrien.
– Men vi vill inte heller hamna där Göteborg befinner sig, säger hon.
"Linköpingsmodellen"
Daniel Norlander menar att "Linköpingsmodellen" visade sig fungera när det blev känt att en Linköpingsflicka – möjligen – var på väg till Syrien men istället hamnade i Österrikiskt fängelse.
– Då var kommunen snabbt på tårna, man visste hur man skulle agera och gjorde det snabbt, säger han.
Hur är kunskapsläget i landet idag?
– Det har hänt jättemycket de senaste ett och ett halvt åren. Både kunskapen och intresset för att jobba med frågan har ökat. I början var det många kommuner som inte tyckte det var kommunernas ansvar utan mera en fråga för säkerhetspolisen. Så är det inte många som tycker i dag, säger Daniel Norlander.
a
a