Så ska företaget jobba:"Träff på kontor, lunch i natur"

Linköpingsföretaget Nira Dynamics anställda har länge kunnat jobba var de vill. Men efter ett år med hemarbete har många börjat längta till sin arbetsplats. "Personalen vill träffas. Det gynnar kreativiteten och affärerna".

Henrik Valeskog, HR-chef på Nira Dynamics och Jonas Löfgren, teamchef, testar nya kontorsfåtöljer.

Henrik Valeskog, HR-chef på Nira Dynamics och Jonas Löfgren, teamchef, testar nya kontorsfåtöljer.

Foto: Zenaida Hadzimahovic

Linköping2021-04-13 11:00

Det säger Lisa Åbom, vd på företaget Nira Dynamics, känt för sitt ­datasystem för däcktrycksövervakning med över 70 miljoner användare.

Fram till och med tisdagen 16 mars 2020 arbetade majoriteten av Niras 140 anställda på plats på kontoret i Mjärdevi. Företaget hade vuxit och därför planerades en utökning av lokalytor – nytt hyresavtal var redan klart. Samma dag gick Folkhälsomyndigheten ut med riktlinjer om att alla som hade möjligheten att arbete hemifrån skulle göra det för att begränsa smittspridningen.

– Våra medarbetare har sedan 2016 haft möjlighet att jobba var de vill och när de vill så länge samarbetet med teamet fungerar. Därför blev det inte så dramatiskt när vi övergick till att alla som kunde skulle jobba hemifrån. Under de första coronamånaderna blev många nästan euforiska. Man hade mer tid, mer energi och bättre kontroll över sin arbetsdag. Sedan vände det, säger Lisa Åbom.

undefined
Henrik Valeskog, HR-chef på Nira Dynamics och Jonas Löfgren, teamchef, testar nya kontorsfåtöljer.

Under det senaste året har cirka tio av de 140 anställda arbetat på kontoret i Mjärdevi. Vi på redaktionen besöker företaget nästan ett år efter den där tisdagen i mars förra året. De är runt tio den här gången också. På en yta på 1 500 kvadratmeter.

Under tiden som gått har både de anställda och Lisa Åbom kommit till en hel del insikter om hur arbetsplatsen behöver se ut efter pandemin.

Företaget avblåste de tidigare planerna på att utöka kontorsytan – majoriteten av personalen gillar faktiskt att jobba hemifrån. Men kontoret ska definitivt inte avskaffas och kontoret ska inte krympa heller. Det håller på att göras om. 

– Vissa uppgifter lämpar sig inte att göra hemifrån, men vi kommer nog aldrig tillbaka till en situation där alla jobbar hela tiden från kontoret. Vår personalenkät visar att känslan av välmående har ökat hos många under 2020 men på bekostnad av kreativiteten och social interaktion som många tycker är påfrestande. Man vill träffa sina kollegor, det är viktigt och motiverande, säger Lisa Åbom.

Och det är till tiden efter covid-19 som Niras kontor anpassas nu. De anställda ska komma till sin arbetsplats där de ska ha stora öppna ytor för möte, samarbete och umgänge. Det kommer att vara en variation av fasta och bokningsbara arbetsplatser, anpassade för de som vill tillbringa allt från några timmar till flera dagar på kontoret.  

– Det är viktigt att vi är överens om vad vi gör när vi träffas. När vi träffas ska vi ägna tid åt det arbete vi inte lyckas med när vi jobbar på distans. Vi behöver inte komme till kontoret bara för att avrapportera någonting, det kan göras över nätet. Vi ska bygga på relationer. Den energi som man får av att vara tillsammans hjälper till att skapa innovationer, säger Henrik Valeskog, HR-chef.

De som inte har en fungerande arbetsmiljö hemma ska alltid kunna jobba på kontoret, men företaget räknar inte med att alla kommer att vara på kontoret samtidigt. Därför kommer det totala antalet arbetsplatser att dras ner till förmån för ytor som gynnar samarbete.

– Vi vill behålla fördelarna med hemarbetet men också skapa förutsättningar på kontoret för det som inte kan göras på distans. Kontoret ska ge möjligheten till arbete där kollegorna ska inspirera och motivera varandra, säger Henrik Valeskog.

undefined
Lisa Åbom, vd på Nira Dynamics, och Robert Johansson, teamchef, samarbetar kring lunchen till sina kollegor.

Lisa Åbom kom till sin nuvarande post från Saab förra året och lärde känna sina medarbetare genom att vandra tillsammans med dem. Efter vårt kontorsbesök är det dags för lunch. Hon ska äta med laget som jobbar med förutveckling – på en grillplats i Tinnerö naturreservat. Det blir tacos och det är Robert Johansson, teamchefen som har förberett allting och fixat mat. 

För anställda som kommer är lunchen veckans höjdpunkt. 

– Äntligen får jag träffa mina kollegor. Samtal utanför jobbet betyder också mycket. Och när vi pratar om jobbet är man effektiv på distans. Men man kan inte komma på oväntade lösningar så som man kan göra genom att prata med kollegor i de andra grupperna i korridorerna på kontoret, säger Thomas Barath.

undefined
Ljust, öppet och fräscht på Nira Dynamics omgorda kontor.

Nästa steg för företaget blir att färdigställa sina lokaler.

– Vi och alla team på Nira hoppas att det ska finnas en helt frivillig flexibilitet kring var och när man ska jobba, inte styrd av pandemier utan av en önskan om att få den bästa möjliga arbetssituationen, säger Lisa Åbom. 

Henrik Valeskog, HR-chef på Nira Dynamics och Jonas Löfgren, teamchef, gläds åt sitt kontor som börjar ta ny form.
Henrik Valeskog, HR-chef på Nira Dynamics och Jonas Löfgren, teamchef, gläds åt sitt kontor som börjar ta ny form.
Nira Dynamics

Företaget grundades 2001 som en avknoppning från Linköpings universitet av professor Fredrik Gustafsson.

Första stora produkt är en programvara som kan kopplas in på samma sensor som ABS-bromsarna och som kontrollerar lufttrycket i bilens däck. Från november 2012 gäller lag att alla nya bilar måste ha ett system som varnar föraren när lufttrycket blir lågt.

Nira har också utvecklat ett system som kan känna av om bilhjul håller på att ramla av samt ett system som känner av om det är halt på vägen.

Karta: NIRA Dynamics
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!