De nya reglerna gäller från i sommar. I dag står det i socialjänstlagen att kommunen bör erbjuda stöd. Regeringen vill tvinga fram likvärdig hjälp genom att byta ut ordet bör mot ska. För i dag är det beroende av var en kvinna bor och vilket stöd hon får.
Kvinnojouren i Linköping välkomnar förslaget på lagändring. Men är samtidigt lite orolig för att det kan drabba kommunens satsning på den ideella organisationen Kvinnojouren.
- Det är jätteviktigt att kommun tar sitt ansvar men också att vi som fristående organisation får finnas kvar så att inte alla resurser läggs i kommunens regi. Många av de kvinnor som ringer oss skulle inte ta kontakt med sociala förvaltningen för det kan fortfarande kännas lite skämmsigt, säger Katinka Ingves på Kvinnojouren i Linköping.
Kvinnojourerna finns i drygt hälften av landets kommuner och har årligen kontakt med cirka 30 000 kvinnor. Nu vill regeringen samordna deras insatser med kommunens socialtjänst och delar ut 100 miljoner kronor till kommunerna. Pengarna ska bland annat användas för att stödja arbetet med skyddad boende.
Samtidigt får länsstyrelserna pengar för att kontrollera att insatserna fungerar.
De flesta kommuner i Östergötland har idag handlingsplaner till stöd för våldsutsatta kvinnor och deras barn.
- Men det gäller också att handlingsplanerna följs. Problematiken ser olika ut i kommunerna, säger Bo Silén, socialdirektör på länsstyrelsen.
Han ser regeringens satsning som ett viktigt steg mot att kvinnojourernas och socialtjänsternas resurser används på bästa sätt.
I Linköping förstärktes Kvinnojouren förra året. En halvtidstjänst blev en heltid. Om ett tag anställs ytterligare en person. Katinka Ingves tycker att de får bra stöd från kommunen:
- Men många jourer i landet jobbar helt ideellt, då är förutsättningarna för att hjälpa kvinnor helt annorlunda, säger hon.
För behov finns. Varje år ökar antalet polisanmälningar om misshandel mot kvinnor.
- Det troliga är att våldet ökar i kombination med att det i dag är lättare att prata om det här och fler kvinnor vet att man kan få hjälp, säger Katinka Ingves.