Så ska Linköping förbättra världen

Utvecklingen i Linköping ska bli mer hållbar. Det är målet med en ny policy som ska användas till allt från att minska barnfattigdomen till att bekämpa klimatförändringar.

Linköpings kommun ställer sig bakom alla målen i Agenda 2030. Det säger Rebecka Hovenberg (MP) och Helena Balthammar (S).

Linköpings kommun ställer sig bakom alla målen i Agenda 2030. Det säger Rebecka Hovenberg (MP) och Helena Balthammar (S).

Foto: Åke Alvin

Linköping2018-05-28 17:00

FN har satt upp 17 mål som ska uppfyllas till år 2030 för att göra världen hållbar och rättvis. De går under namnet Agenda 2030 och tar vid efter millenniemålen. Att bekämpa klimathotet är ett av de 17 målen, att utrota fattigdom och nå jämlikhet och god utbildning för alla, är andra.

– Millenniemålen handlade om hur den rika delen av världen ska hjälpa fattiga länder. Det finns med nu också, men Agenda 2030-målen är mycket bredare och berör alla. Därför känns det väldigt relevant att jobba med dem här i Linköping, säger Rebecka Hovenberg (MP).

Vad menas då egentligen med hållbar utveckling? Rebecka Hovenberg citerar Brundtlandrapporten från 1987: "En hållbar utveckling är en utveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov".

Tillsammans med Helena Balthammar (S) presenterade Hovenberg på måndagen kommunens nya hållbarhetspolicy, som ska klubbas av kommunfullmäktige i juni. Det handlar om social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet.

– Hållbarhetsfrågorna ska genomsyra kommunens arbete och det skriver vi nu in i reglementet. Frågorna har stått högt på vår agenda redan tidigare och vi har gjort en hel del, men vi behöver en tydlig struktur för hur vi ska jobba med det långsiktigt. Vi kommer att ta fram ett antal styrdokument – det låter kanske osexigt, men det är väldigt viktigt för att alla beslut ska fattas på rätt sätt, säger Hovenberg.

Linköpings mål om att vara en koldioxidneutral kommun 2025 är en del i hållbarhetsarbetet. På miljösidan handlar det till exempel också om att ta fram en solelsstrategi och om ett projekt för att minska plastanvändningen. Att förbereda sig för klimatförändringar ingår också.

– Vad gör vi som kommun om grundvattennivåerna sjunker och det inte finns vatten i brunnarna? Om det blir 50 grader varmt, hur klarar våra barn och äldre det? exemplifierar Rebecka Hovenberg.

På den sociala och ekonomiska sidan är barnfattigdom ett prioriterat område.

– Minst en förälder ska ha arbete eller annan sysselsättning. Vi måste säkerställa att skolan verkligen är avgiftsfri och vi behöver öka insatserna för att ge alla barn en meningsfull fritid. Vi satsar också på hälsoteam för att hjälpa barn med särskilda behov, berättar Helena Balthammar.

Agenda 2030

Agenda 2030 innehåller 17 mål och 169 delmål. Här är målen i korthet:

Ingen fattigdom.

Ingen hunger.

Säkerställa hälsosamma liv och främja välbefinnande för alla i alla åldrar.

God utbildning för alla.

Jämställdhet.

Rent vatten och sanitet.

Hållbar energi för alla.

Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt.

Hållbar industri, innovationer och infrastruktur.

Minskad ojämlikhet inom och mellan länder.

Hållbara städer och samhällen.

Hållbar konsumtion och produktion.

Bekämpa klimatförändringen.

Bevara och nyttja haven på ett hållbart sätt.

Hållbar användning av ekosystemen på land.

Fredliga och inkluderande samhällen.

Stärka genomförandemedlen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om