I Mjärdevi science park jobbar cirka 6000 personer, men ingen bor där. Resultatet är en arbetspendling på 1147 varv runt jorden. Varje år! I ett samverkansprojekt mellan kommunen, företagen, fastighetsägarna och Östgötatrafiken har "Grön resplan" satt upp ett mål om att sänka utsläppen för arbets- och pendlingsresor med 15 procent, på två år.
Ett första steg är att ta reda på hur företagen i området ligger till idag. Bakom mätmetoden Cero (Climate and Economic Research in Organizations) står Markus Robért. Han menar att det krävs många olika åtgärder för att nå målet.
– Ett plus ett blir aldrig två inom det här området. Det är just samverkan av olika åtgärder från olika håll som gör det lättare att inte ta bilen fem dagar i veckan, utan se att två eller tre dagar i veckan kan jag göra något annat. Mycket handlar om att frigöra behovet av att ta den egna bilen till jobbet. Att man har en poolbil, att man har bra cykelparkering och omklädningsrum plus att man gör det möjligt att mötas virtuellt, att inte resa alls då det är möjligt.
Att erbjuda en mer flexibel syn på var arbetet ska utföras har även andra fördelar.
– Företaget blir mer attraktivt och får dessutom ett större upptagningsområde för att hitta bra medarbetare, säger Markus Robért.
Det företag som i dagsläget släpper ut minst koldioxid per medarbetare är Sick IVP.
– Egentligen har vi inte gjort så värst mycket från företagets håll hittills. Att vi får utmärkelsen beror på personalens engagemang i frågan, förklarar Joakim Delbom, vd på Sick med 60 anställda i Mjärdevi.
Många av de anställda cyklar till jobbet. Men det finns också en överenskommelse med de som har lite längre resväg. De får räkna tågresan som arbetstid, men inte bilresan. Det bygger på att det finns en miljö på tåget där man kan jobba.
Sick jobbar för att behålla ledartröjan vid nästa mätning om två år. Men Joakim Delbom tror att det behövs mer än företagens engagemang för att nå målen.
– I och med samverkan från flera parter så finns det förutsättningar för att få saker att hända. Samverkan mellan kommunen, fastighetsägarna och kollektivtrafiken tror jag är otroligt viktig. Vi i företaget kan göra massor för att uppmuntra personalen, men det måste också ske reella förändringar som gör det enklare att lämna bilen hemma, menar Joakim Delbom.
Kommunalrådet Rebecka Hovenberg (MP) ser Grön resplan i ett större perspektiv. Kommunen har ett viktigt ansvar för att nå hållbarhetsmålen, inte minst när det gäller hur staden utformas i framtiden. För en viktig faktor för människors val av bilen är allt annat som ska hända på omvägen till och från jobbet.
– I Vallastaden byggs kontor, bostäder, förskola och skola i samma kvarter. Det är något vi ser mer och mer av, just för att minska behovet av resor.