Det finns cirka 50 pizzerior i Linköping och nyligen bjöd miljökontoret in dem till en träff. Hälften kom.
– Vi vill inte bara göra inspektioner på restaurangerna utan också hjälpa dem att höja sin kvalitet, förklarar Gunnar Gustafsson (MP), ordförande i bygg- och miljönämnden.
Två av tre restauranger får anmärkningar när kommunens livsmedelsinspektörer kommer på besök. För pizzerior är nog siffran ännu högre, tror Gunnar Gustafsson.
– Jag har ingen statistik på det, men det är en rimlig gissning. Det är ju ofta lite enklare restauranger.
Den vanligaste anmärkningen är att mat håller fel temperatur. Det kan till exempel vara buffémat som inte är tillräckligt varm eller nedkylningen som görs för långsamt.
– Det innebär risk för bakterietillväxt. Det är bra att få tillfälle att informera om vilka konsekvenserna kan bli om reglerna inte följs, säger Gunnar Gustafsson.
En annan vanlig anmärkning är att mat förvaras i behållare av fel sorts plast. Fet och framför allt sur mat gör att kemikalier då kan gå över i maten.
På mötet diskuterades också allergier och allergiinformation.