Så ska planerna bli mer miljövänliga

Vid träning och snöskottning på konstgräset följer stora och små bitar granulat med utanför planen. Vid Ljunkans konstgräsplan färgas snöhögarna svarta.

Granulatet vid Anders Ljungstedts gymnasium är tillverkat av återvunna bildäck. Naturvårdsverket pekar ut fotbollsplaner som en stor källa till utsläpp av mikroplaster i naturen.

Granulatet vid Anders Ljungstedts gymnasium är tillverkat av återvunna bildäck. Naturvårdsverket pekar ut fotbollsplaner som en stor källa till utsläpp av mikroplaster i naturen.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköping2019-02-28 06:00

Mängden granulat som sprids ut i naturen från idrottsanläggningar är oklar. Uppskattningsvis pendlar svinnet i Sverige mellan 600 till 2 500 ton årligen på de runt 1 000 planer som finns. Naturvårdsverket konstaterar, trots osäkerheten i beräkningarna, att stora mängder försvinner och att en del av detta svinn sprids i miljön. Spridningen av granulat är därför en stor källa till utsläpp av mikroplast i Sverige.

– Det viktiga med granulat, SBR från bildäck som vi använder i Linköping, är att se till att det stannar på planen. Största problemet är snöröjningen, vid stora snömängder finns det för små asfalterade ytor att lägga upp snön och medföljande granulat på. Vid Ljunkan kommer vi fortsättningsvis att lägga snön på planen till att börja med. Den blir mindre visserligen men det får vi ta om inte asfaltsytan utanför planen görs större. Det är inte jättemånga veckor det handlar om, säger Martin Averhed, sakkunnig på Linköpings kommun.

En miljöbrist som har rättats till är att dagvattenbrunnar nära planerna har fått filter monterade och det ska bli möjligt att borsta av sig det mesta av gummiresterna innan man lämnar planen. För att få klubbar och ledare med i miljöarbetet kommer kommunen att kalla till möte under våren med fokus på miljöarbetet runt planerna.

Dagens granulat är främst baserat på återvunna däck, som är billigast. Granulat görs också av nytillverkat gummi av olika sorter, dessa är då dyrare men innehåller mindre skadliga ämnen. Ett mera miljövänligt alternativ som provas på olika ställen, men inte i Linköping, är "eCork" som består av just kork från korkek. Linköping prövar en annan väg.

– Den nya planen vi bygger i Ekängen blir granulatfri. Det blir plastgräs, med sand istället för granulat. Vi räknar med att planen blir bra för breddfotbollen men kanske inte för elit. Det handlar om spelupplevelsen, säger Martin Averhed.

Hetaste sättet att minska användandet av granulat är att istället anlägga planer med hybridgräs som består av upp till 96 procent naturligt gräs och resten av plastgräs med en slags armering. På Kristianstad arenaområde finns en sån plan.

– Vi har bara goda erfarenheter efter vårt första år med hybridgräset. Planen sköts som rent naturgräs men slits inte lika hårt. Vi får därför mer spel och träningstid och inget granulat finns på eller i planen, säger Henrik West, på Kristianstad kommun.

Mikroplaster

Mikroplaster är ett samlingsnamn för mycket små plastpartiklar. De varierar i storlek från att vara osynliga för ögat och upp till 5 mm. Plasterna, som forskare hittar i hav och sötvattensjöar, kommer från slitage på plastföremål och bildäck, men också från skräp som långsamt bryts ner till småbitar i naturen. Exakt vilka skador som dessa små olika partiklar orsakar forskas det om, både i Sverige och resten av världen. Samtidigt pågår arbetet med att minska dessa utsläpp i naturen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om