Det var i våras som Corren rapporterade om krisen inom räddningstjänsten östra Götaland (RTÖG).
Därefter har förbundsdirektören Håkan Dahm, som fick hård kritik av främst före detta anställda, men även fack och personal, fått lägga fram sin syn på saken inför de två ägarkommunernas personaldirektörer: Maria Kreese i Linköping och Per-Olov Strandberg i Norrköping.
En knäpp på näsan, menar vissa. Ett stilla samtal, menar andra.
Följden blev att två HR-chefer, en från vardera kommun, har fått i uppdrag att tillsammans med fack och ledning bilda en arbetsgrupp som ska reda ut förtroendekrisen. För Linköpings räkning har Sonja Erlandsson utsetts och för Norrköpings Maria Söderberg.
Än så länge har de två cheferna träffat delar av ledningen inom RTÖG, som också är beställare av uppdraget. På fredag väntar ett första möte med facket. Fortfarande är formerna för arbetsgruppen oklara, eftersom man befinner sig i startgroparna.
Sonja Erlandsson har mångårig erfarenhet av just organisations- och ledarskapsutveckling inom främst kommunal verksamhet. Så här säger hon om sin nya uppgift:
– Vi ska sätta samman ett förslag med utvecklingsaktiviteter som syftar på en förbättrad arbetsmiljö. Det kan vara ganska brett det vi kommer att göra.
Vad är viktigast när det uppstår en förtroendekris?
– Att skapa en gemensam syn på problembilden, nuläget och vad som ska göras, säger Sonja Erlandsson.
Kommer ni att ställa några krav?
– Ja, vi kommer att ställa massa olika krav på att man bidrar, deltar och genomför de förändringar vi föreslår.
Fackens representanter vill gärna våga tro att en förändring ska komma till skott inom organisationen.
I ett protokoll från ett möte i somras där tre personalrepresentanter utsågs till styrelsemötena sägs följande om den kommande arbetsgruppen: ”Gruppen bör själva lägga sin beskrivning och bör bestå av personer som med ”friska ögon” kan analysera vad som kommer att krävas för att göra att förtroendet mellan personal och arbetsgivare förbättras.”
När Corren pratar med de fackliga företrädarna i början av hösten växlar dock tongångarna mellan försiktig optimism och fortsatt besvikelse.
– Just nu jobbar vi på, men det har inte hänt någonting konkret ännu. Vi får se om det blir resultat, säger Mathias Lagerman, klubbordförande Kommunal östra Götaland.
Ulf Waltersson, klubbordförande i Vision, är av ungefär samma åsikt.
– Jag klappar inte händerna ännu, men uppgiften är så pass stor att vi inte får misslyckas med det här nu, säger han.