I ett projekt arbetar man nu tillsammans med bland annat flera av länets kommuner för att ge studenterna riktiga arbetsuppgifter med lön, på förvaltningar och kommunala bolag.
– Jag träffar i bland studenter som jobbar med något helt annat, de står kanske i garderoben på en nattklubb. Då skulle det vara mera vunnet om de fick chansen att arbeta sitt eget studieområde, säger Karin Ström Lehander, koordinator vid Linköpings universitet.
Personalstrategen och samordnaren FaizJaber på Linköpings kommun säger så här:
– Vi behöver göra mer för att få studenterna på universitetet att stanna kvar i regionen när de är färdiga med sina studier. Vi har också stor nytta av att få in studenterna eftersom de kan komma med nya perspektiv på verksamheten.
Ett 20-tal studenter deltar nu i pilotprojektet som pågått i omgångar och nu är inne i tredje omgången. Nyligen hölls en träff på LiU där studenterna bland annat fick träffa sina handledare och dela sina erfarenheter. En av studenterna är systemvetaren Emma Torberntsson nu studerar mastersutbildningen IT och management. På Linköpings kommun bygg- och miljöförvaltning jobbar hon nu någon dag i veckan och utvärderar bland annat deras e-tjänster.
– Det är ju mitt första IT-jobb, alltså första gången där jag får använda mina kunskaper på en arbetsplats. Det är väldigt nyttigt, säger hon.
En annan är Goran Knezevik, masters-student på personalvetarprogrammet:
– Jag känner mig väl emottagen på Finspångs kommun där vi arbetar med employerbranding. Många av mina studiekamrater siktar på näringslivet. Det här har gjort att jag lärt mig mycket om offentlig verksamhet, säger han.
Magnus Bergqvist, snart färdig civilingenjör, har utrett prissättningsmodeller för elnätet på Tekniska verken.
– Det här är bättre än att sommarjobba eftersom man är på plats när alla andra ordinarie medarbetare är där också. Det blir mera skarpt, på sommaren stänger ju många ner verksamheten, säger han.
Studenterna är nöjda, men de saknar marknadsföring av projektet.
– Många verkar ha upptäckt den här möjligheten av en ren slump, säger lärarstudenten Christofer Andersson.
Projektet fortsätter under våren 2017 och ska sedan utvärderas. Enligt Karin Ström Lehander finns det inom universitetsvärlden olika syn på sammanblandningen mellan studier och arbetsliv.
– Det är viktigt att vi inte gör reklam för några företag eller organisationer, något som en del programansvariga kan vara oroliga för. Andra tycker att studenterna ska fokusera på studierna. Men från ledningen har vi stöd. Jag tror väldigt starkt på det här projektet, säger Karin Ström Lehander.