I dag vill de flesta äldre bo kvar i sitt hem och det gör de också. Enligt äldrenämndens ordförande, Mikael Sanfridsson (S), bor endast 13 procent av alla över 80 år i ett äldreboende. För åldersgruppen 90 år och äldre, har siffran ökat till 33 procent. Men det innebär ändå att det stora flertalet äldre bor kvar i sina hem. Vissa har hjälp av hemtjänst medan andra klarar vardagen på egen hand. Men ibland händer sånt man inte riktigt räknat med – som sjukhusvistelse eller tillfällig funktionsnedsättning – som gör att en person inte längre känner sig trygg hemma.
Självständigt
Det är då Trygghetsteamet kopplas in. Tanken med teamet, enligt äldrenämndens ordförande Mikael Sanfridsson (S), är att underlätta för äldre att kunna leva självständigt och bo kvar hemma så länge det är möjligt.
– Det handlar om att underlätta den enskildes vardag så att en person får det stöd som behövs för att känna trygghet hemma, säger han.
I teamet ingår olika yrkesgrupper och här finns sjuksköterska, undersköterska, arbets- och fysioterapeuter och även en kurator.
Insatserna som bedöms vara nödvändiga ska ske i den enskildes hem och alla jobbar efter en upprättad vårdplan, berättar Marie-Louise Pilemalm, verksamhetschef för teamet.
Samarbete med hemtjänsten
– Behöver du rehabträning så ska du få det i ditt hem, bedömningar om vilken sorts hjälpmedel som kan behövas i hemmet görs också, och en kurator kan exempelvis hjälpa till med ansökningar av olika slag, säger Catharina Neij, en av två arbetsterapeuter i teamet.
Den stora samarbetspartnern blir hemtjänsten. Den som får insatsen Trygghetsteam beviljad av social förvaltningen måste vara ansluten – eller ansluta sig – till en utförare.
– Men behövs inte hemtjänsten efter insatsen så säger man bara upp den, förtydligar Mikael Sanfridsson.
En organisation som den här är inte så vanlig i landet. Det finns liknande verksamheter men Linköping kan mycket väl vara först i landet med den här varianten. Eller i alla fall bland de första, enligt Marie-Louise Pilemalm och Catharina Neij.
Ingen ersättning
Däremot – om man nu skulle misstänka det – så har inte Trygghetsteamet skapats för att det är brist på äldreboenden eller servicelägenheter.
– Nej, så är det inte. Vi har en liten kö till demensboenden, men annars ligger vi bra till och nu byggs flera nya äldreboenden både Valla och i Berga, säger Mikael Sanfridsson.
Det handlar istället om, förklarar han, att ge människor en möjlighet att vara kvar hemma – som många vill – trots att omständigheterna tillfälligt kanske inte är de bästa
Kostnaden för att anlita Trygghetsteamet är ordinarie taxa för hemtjänst och hemsjukvård. För äldrenämnden kostar teamet 6,8 miljoner om året.