Så sparar du pengar i hemmet

Det finns eltjuvar i hemmet, apparater som står och drar ström fast de inte används. Men enkla tips gör att du kan sänka energiförbrukningen och spara hundralappar.

Klicka på grafiken för att förstora den. Se även grafik längst ner i artikeln.

Klicka på grafiken för att förstora den. Se även grafik längst ner i artikeln.

Foto:

LINKÖPING2002-11-19 07:25

Under hösten har elpriserna nått rekordnivåer, och efter nyår väntar nya skatter och på- lagor som gör det dyrare för hushållen.

Östkraft/Tekniska verken räknar med ett elpris runt en krona per kWh. Då ingår elpriset på 31,8 öre, energiskatter 22,7 öre och moms, det vill säga 68,13 öre. Dessutom tillkommer nätavgifter på 25 öre och med moms blir kostnaden 31,25 öre, alltså totalt nästan 100 öre per kWh.

Standbyläge kostar

Med ett så högt elpris kan det vara intressant att veta vad elprylarna i hemmet kostar när de används, inte minst gäller det apparater som drar ström utan att du märker det. En teve, video eller musikanläggning i standbyläge kan nämligen dra nästan lika mycket energi som när du använder dem.

En video som används cirka 1 000 timmar per år förbrukar 40 kWh. Det är inte mycket ström, men vid en standby på 6 000 timmar, alltså när du kan återstarta apparaten med fjärrkontrollen, är energiförbrukningen lika hög.

Vid samma jämförelse förbrukar teven 100 kWh och i standby 60 kWh. Musikanläggningen blir dubbelt så dyr när den inte används, eller 30 kWh jämfört med 15 kWh när du lyssnar på musiken.

Julbelysning

Det här är slöseri med energi, ström som du kan spara eller åtminstone använda på ett trivsammare sätt när vintermörkret faller och julen står för dörren.

Om hemmets eltjuvar stoppas kan den här energin i stället användas till julgransbelysning och adventljusstakar utan att hushållets elförbrukning ökar i december.

En julgransbelysning utomhus som är tänd i nio timmar drar 1 kWh, det vill säga omkring en krona. Belysningen på innegranen kan vara påslagen i 21 timmar till samma kostnad. Men adventljusstaken kan vara tänd i 48 timmar, och ljusslingan i trädet eller i enen utanför huset i 60 timmar. Så visst går det att ha roligare för pengarna än att ösla energi på en teve eller video som ingen kan titta på.

Ett hushåll förbrukar cirka 5 000 kWh per år. Kyl och frys drar mest ström. En äldre kyl/frys äter en tredjedel av din hushållsel, och det är mer än tvätt, tork, belysning och matlagning om det finns fyra personer i hushållet. Därför är det viktigt att välja en energieffektiv maskin i klass A eller B när det är dags att byta. Men eftersom kyl/frys är inkopplad dygnet om året runt drar den ändå mycket energi.

Lågförbrukare

Varje grads onödig kyla innebär cirka en kWh extra per vecka. Att ändra från minus 24 till minus 18 grader ger alltså en besparing på 260 kronor på ett år. Men då är inte förlustvärmen inräknad, det vill säga den värme som kyl/frysen avger i rummet. Det finns flera småapparater i hemmet som är så kallade lågförbrukare, som exempelvis elvisp och matberedare. De är inkopplade korta tider och förbrukar därför lite el. Detsamma gäller locktång, rakapparat och eltandborste vid laddning.

Suger ut varmluft

Energiförbrukningen i elspisar påverkas mest av hur ugn och plattor används. Det skiljer annars inte speciellt mycket i förbrukning mellan olika spisar. Däremot ska du tänka på att spisfläkten som normalt drar lite energi suger ut mängder av varmluft. Vid en utetemperatur på noll grader motsvarar det cirka 3 kWh per timme, det vill säga 3 kronor. Mikrovågsugnen är perfekt när du värmer och tilllagar mindre mängder mat, eftersom den drar mindre energi än en vanlig spis.

Den dyraste hushållsapparaten är värmefläkten. På ett dygn kan fläkten dra 48 kWh, och med en krona per kWh blir det 48 kronor per dygn eller 336 kronor på en vecka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!