Så summerar polisen Stadsfesten

Årets stadsfest i Linköping besöktes av cirka 300 000 människor. Flera konserter hade tusentals personer i publiken. Under helgen anmäldes tre misshandlar, fem fickstölder och ett antal personer omhändertogs.

Få brott begicks trots många människor ute på stan.

Få brott begicks trots många människor ute på stan.

Foto: Ulrik Svedin

Linköping2018-08-26 22:00

På söndag förmiddag skedde Stadsfestens sista aktiviteter och både arrangörerna och polisen har börjat sammanfatta årets siffror.

– Sammanlagt omhändertog vi 47 personer för fylla under hela stadsfesten. Vi hade också en nollning på fredagen och det var egentligen den stökigaste kvällen under stadsfesten. En av de tre polisanmälningar om misshandel hade koppling till nollningen. Då omhändertogs 25 personer, säger Dick Steisjö, insatsledare vid polisen Östergötland.

Fickstölderna drabbade personer som besökte matmarknaden på onsdagen och torsdagen. Några personer fördes också bort för att de störde ordningen. Inget sexuellt övergrepp eller ofredande anmäldes i samband med Stadsfesten.

– För att vara en så stor stadsfest är det väldigt lite. Det här har varit den lugnaste stadsfesten hittills. Vi har samarbetet bra med arrangörerna, med kommunen och med flera frivilligorganisationer varav Novahuset är en, säger Dick Steisjö.

Från arrangörernas sida är man också nöjd. Claes Lauritsen har projektlett stadsfesten för tredje år i rad och den här festen upplever han som den bästa hittills.

Varför det?

– Vi har redan fått positiv respons av många människor. I år har vi haft flera nya aktiviteter som vi inte haft tidigare, som till exempel seniorfestival och VM-tävling i skatebordslalom. Vi har också flyttat en del evenemang till Hospitalstorget vilket togs positivt emot av besökarna, säger Claes Lauritsen.

Hur många besökte festen och konserter?

– Vi har ingen slutgiltig siffra än så länge. Det som vi utgår ifrån är kommunens siffror där man har registrerat 300 000 personer i stan under den här veckan. Vi bedömer att ungefär 9 000 personer såg Rix FM festival och mellan 6 000 och 7 000 personer lyssnade när Magnus Carlson och Östgöta Blåsarsymfoniker uppträdde. Även andra konserter hade en stor publik, men mindre kända artister nådde också fram på den mindre scenen på Hospitalstorget.

Ska ni ändra något till nästa år?

– Det är svårt att säga nu. Vi ska först höra vad Linköpingsborna säger. Men jag har en bra magkänsla och såg att många var nöjda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!