– Det var fantastiska år och ett svårt beslut att ta, säger han.
Anders Fernemark var arbetsledare på en tjänst som yttre befäl då han valde att sluta. Den pågående polisreformen möter kritik från många polisanställda men det var inte det som fick honom att säga upp sig, säger han. Stångåstaden ville anställa en trygghetssamordnare, Anders fick lust att testa sig själv i ett yrke utanför polisen och trivs stort med jobbet.
Uppsägningen kan trots det eventuellt ha inneburit en identitetskris. På golvet i Fernemarks nya arbetsrum i Stångåstadens huvudkontor i Tornet står polisväskan, fylld med hans träningskläder.
När vi talar om den kokande ilskan inom kåren, missnöjet över hur införandet av den nya Polismyndigheten har skötts och det rådande löneläget, säger Anders Fernemark att rikspolisledningen kunde ha skött informationen bättre.
– När anställda upplever att de inte får information skapas osäkerhet och rykten, säger han.
Han säger också att polisers löner visserligen är låga men konstaterar samtidigt att det är känt redan då man söker till polisskolan.
Han tror starkt på den pågående omstöpningen av polisen och känner sig säker på att myndigheten kommer att stärkas och förbättras.
– Jag tror att man kan få en effektivare polis med den här reformen.
Regeringens krav och polisledningens löften om en polis närmare medborgarna gör många poliser frustrerade och arga. De menar att löftet inte kan infrias. Vad tror du?
– Jag tror att polisen kommer närmare medborgarna. Jag tror på arbetet med medborgarlöften och samverkansavtal mellan polisen och kommuner. Man är starkare när man är flera aktörer. Och vissa saker är faktiskt inte polisiära uppgifter.