Tanken är att förse cykeln med GPS-sändare så att den som hyr ut den alltid vet var den är. På två dygn har skapat både en tjänst, en webbplattform och en app för att lösa det.
– Jag är glad, men fortfarande väldigt trött. Vi sov i princip ingenting. Jag var vaken i cirka 40 timmar, berättar lagledaren Fredrik Löfgren. Han är ingen dununge i tävlingssammanhang. Han har länge tävlat i robotutveckling. Och förra året vann hans lag kategorin bästa samhällstjänst. Men i år tog ett helt ombildat lag med Löfgren som ledare alltså hem priset Bästa projekt, vilket betyder en resa till en stor elektronikmässa i Las Vegas.
Idén om cykeluthyrning för privatpersoner växte fram i somras:
– Dels blev min cykel stulen och jag skulle vilja använda GPS för att ha koll på cykeln. Dels jobbade jag i en annan stad i somras och då hade jag gärna velat låna en cykel av någon, säger han.
Hur bra är det att tävla i idéer på det här sättet?
– Väldigt bra. Man kan tävla i annat än sport. Idéerna på Hackathon är inte alltid så bra. Men det handlar också om snabb problemlösning, kreativitet och kunskap.
Vad ska man tänka på?
– Jag tror att många försöker att sätta sig in i andras problem. Hur jobbar en läkare? Men de bästa lösningarna har man på sina egna problem. Keep it simple, är mitt tips!
Vad har du på gång just nu?
– Jag fortsätter med robotutveckling och undervisning på Linköpings universitet. Vi har också ett tv-projekt med robotarna på gång. Men det är hemligt.