När juni kommer märks det hur hela Sverige bromsar in och i juli står landet mer eller midre stilla. Men alla semesterfirare ska ha någon stans att bo, och kanske få något gott att äta. Inom hotell och restaurang får många chansen att tjäna extra pengar och peta in en pinne i kärriärsstegen.
– Jag tror sommarjobb är otroligt viktigt. Inför framtida jobb har man visat att man kan jobba med andra och ta ansvar. Genom att prova olika saker kan man hitta det man vill syssla med i framtiden, säger Maria Folke som ska jobba i receptionen och med bokningar i sommar.
Hon får medhåll av sin chef, Roshan Malalatunga som driver Linköpings tre Scandichotell.
– Jag brukar säga att jag är där jag är idag tack vare ett sommarjobb. Det gjorde att jag fick de rätta referenserna. Så det säger jag till alla som kommer på våra intervjuer. Gör ditt yttersta så att du får bra referenser. För även om du kanske inte blir kvar på det här företaget, så har du en bra referens.
I sommar tar Scandic City, Frimis, och Väst in över 60 sommarjobbare.
George Shahoud har jobbat på olika restauranger, men inte på hotell. Nu har han haft praktik och fått prova på att jobba på flera olika avdelningar. I sommar kommer han jobba i serveringen.
– Det är jätteviktigt att samla på sig olika erfaraenheter. Men jag tycker det är viktigt att fokusera på ett yrke för hela livet. Man kan inte tänka att det är "bara en praktik". Man måste ge allt, för att visa att man kan, för att få en chans att få ett bra jobb.
Evelyn Dinkha har också haft praktik på hotellet. Vägen in gick genom kontakter.
– Tack och lov så har jag goda vänner. Det var genom kontakter jag fick komma på en intervju. Jag har inte så lång erfarenhet, men nu får jag chansen att visa att jag kan, och vill.
Jenny Levin skrattar lite när hon berättar hur hon började på Scandic.
– Det låter planerat, men jag kom att tänka på det nu. Jag började faktiskt som sommarjobbare på Scandic Väst. Men det är länge sedan nu. Runt 25 år sedan närmare bestämt.
– Om vi skulle gå igenom våra avdelningschefer tror jag att många har samma berättelse, berättar Roshan Malalatunga.
Idag är Jenny housekeeping manager, eller husfru som det heter på svenska, och har fått ansvar för att rekrytera 15 till 20 nya medarbetare. Efter renovering och utbyggnad av Scandics hotell i Linköping behöver nya tjänster fyllas. En del kommer att rekryteras utifrån, men många finns redan på något av de tre hotellen. Det innebär att de lämnar en tjäst som behöver fyllas med nya människor.
– Till en del tjänster kommer det in många ansökningar, men andra avdelningar är svårare att fylla. Kockar är svårt att hitta, men det är ett generellt problem.
Rekryteringen av sommarpersonalen börjar strax efter årsskiftet. Men redan runt jul börjar det komma in spontanansökningar. Det Jenny letar efter är erfarenhet och om hon tror att personen kommer passa på hotellet och i den grupp hen ska jobba i.
– Ett CV kan vara väldigt tunt. Det kanske bara finns några dagar på ett café eller ingen erfarenhet alls. Då får vi gå på attityd och inställning. Kan de jobba extra under våren får vi en chans ett se vad en person går för, förklarar Roshan.
Men att vara ny på jobbet kan vara en riktig bergochdalbana. Allt från nöjet i att lära sig något nytt till skräcken att göra fel.
– Vi har två semesterperioder, så att hälften av den erfarna personalen alltid ska vara på plats. Annars blir det bara ny personal i mitten på juli. Det är inte schyst mot någon, varken personalen eller våra gäster förklarar Roshan.
Precis som övningskörningsskylten bak på bilen annonserar en bricka på uniformen "Ny på jobbet".
– Jag tycker gästerna har överseende och förstår att det kan ta lite extra tid. Det brukar inte vara ett problem, om man gör jobbet med ett leende, säger Maria.