Frukostbordet i Näringslivets Hus på Ågatan stod uppdukat när Svensk handels vd, Karin Johansson, kom på besök tillsammans med organisationens säkerhetschef, Per Geijer.
På plats var också, bland flera näringsidkare, representanter från polisen och kommunalråd Kristina Edlund (S).
Frågor om ökad e-handel, utveckling och säkerhet stod i fokus, samt det faktum att handelsföretagen i Linköping omsätter 11, 7 miljarder kronor och sysselsätter cirka 7 500 personer.
Mycket är positivt, men det finns också sådant som oroar.
Just nu försöker polisen klara upp en handfull väpnade rån och i centrum står flera tomma affärslokaler och väntar på nya hyresgäster.
Det finns dock en handlingsplan när det gäller brottsligheten, påpekar polisman Kenth Almroth.
– Vi ska öka vår synlighet utomhus. Det gäller hela vår ingripandeverksamhet, säger han.
Almroth hävdar samtidigt att problemet med rån och butiksstölder inte enbart kan lösas med fler poliser.
– Hela rättskedjan måste förstärkas. Det duger inte att göra en större insats på ett ställe.
– I dag har vi till exempel brist på häktesplatser. Personalen på socialkontoret är överbelastad och går på knäna.
Per Geijer menar samtidigt att man står inför en mycket komplex situation.
– När det handlar om ungdomar som snattar och stjäl måste samhället ta ett helhetsgrepp och gripa in på ett tidigt stadium.
– Vi har också ligor som opererar över stora områden och vuxna personer som rånar för sin överlevnad. Där krävs andra insatser. En ändrad lagstiftning som gör det möjligt att utdöma fängelsestraff för upprepade brott som i dag bara ger ett bötesstraff vore en väg att gå.
Att flera affärslokaler står tomma i Linköpings centrum just nu är inget tecken på att handelslivet mår särskilt dåligt, hävdar kommunalråd Kristina Edlund (S).
– En del slår igen, men det kommer också andra aktörer som tar över. Det finns en offensiv tillväxtplan i kommunen. Vi blir fler invånare. År 2026 är målet 180 000 och det dyker hela tiden upp nya företag, säger hon och fortsätter:
– Självklart vill vi se ett så attraktivt centrum som möjligt och det görs också flera insatser där kommunen har ett nära samarbete med näringslivet och fastighetsägarna.
Konkurrensen från nätet och den ökade digitaliseringen påverkar i hög grad den fysiska handeln, påpekar Karin Johansson
– Vi står inför den kanske största omstruktureringen någonsin där stora företag runt i världen kommer in och tar upp kampen om kunderna. Förr var det butiksgrannen runt hörnet, säger hon.
Att e-handeln hotar att slå ut den fysiska butiken är ändå inget som Johansson oroar sig över.
Däremot menar hon att handlarna måste ställa om och vässa sina erbjudanden, kanske med en egen webbutik.
– Vi ser olika kundmönster där några väljer att shoppa på nätet.
– Kan affärsinnehavaren svara upp mot det intresset och samtidigt utveckla den fysiska butiken finns alla möjligheter att gå en ljus framtid till mötes.
Karin Johansson gör slutligen bedömningen att det finns en kraft och ett engagemang i Linköping som kan lyfta handelslivet till nya höjder.
– Den svåra nöten att knäcka är hur man ska förbättra tillgängligheten.
– Jag vet att man från politiskt håll gärna ser ett bilfritt centrum. På den punkten resonerar de flesta handlare lite annorlunda.