Det målet är visserligen på sikt – kanske i slutet av nästa mandatperiod – och det finns ingen finansiering till detta just för ögonblicket, enligt kommunalrådet och vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden, Jakob Björneke (S). Men det visar vilken vikt socialdemokraterna lägger vid förskolan, påpekar han och partikollegan och kommunalrådet, Lena Micko när de presenterar ytterligare en del i det framtidskontrakt som de vill teckna med Linköpingsborna.
I det korta perspektivet fokuserar (S) på att ge mer resurser till förskolan, särskilt till de små barnen. De vill också ha fler förskoleplatser och mera personal till förskolan.
Situationen i Linköpings förskolor har under en tid varit pressad. Föräldraenkäter visar visserligen att föräldrar är trygga med att lämna sin barn, men att bristen på personal är bekymmersam. Under våren har också bristen på lokaler varit ett jätteproblem. Enligt Björneke har Linköping på målsnöret lyckats undvika att bli lagbrytare.
Kritiken mot besparingar inom förskolan är hård från (S).
– Sedan 2007 har Alliansen sparats 17 miljoner på förskolan, säger Lena Micko. En följd av detta, enligt Micko och Björneke, är att det har blivit färre personal på fler barn.
– Nu ligger vi under snittet för jämförbara städer och där ska inte en kommun som Linköping befinnas sig, säger Björneke.
Satsningarna på förskolan hoppas socialdemokraterna ge utdelning senare i form av bättre kunskapsresultat i skolan. Ett av målen är att barn redan i ettan ska kunna läsa och förstå enkla texter. Ett sätt att identifiera barn med svårigheter, inte att värdera dem, enligt Jakob Björneke
– Undersökningar visar att barn som gått i förskola lyckas bättre i skolan, säger Lena Micko och hänvisar till en studie om Pisa från Mittuniversitetet.
I dag går visserligen nästan alla barn i förskolan, men socialdemokraterna vill förstärka insatser – bland annat genom mer satsningar på öppen förskolan – att nå de barn som av olika skäl inte finns där.
Men det handlar inte om att tvinga barn till förskolan, snarare om visa att möjligheten är en stor chans för barnet, tycker Jakob Björneke.
Förskolans pedagogiska uppdrag är viktigt. Barnskötare ska få möjlighet att fortbilda sig till förskollärare och även ges möjlighet att specialisera sig inom sitt eget yrke.
Kostnaderna för de snabba insatserna, pengar till de små barnen och högre personaltäthet, beräknas till 16 miljoner. En satsning på 30-timmars förskola beräknas kosta 30 miljoner.
Men kostnaderna innebär ingen dramatik för kommunbudgeten enligt Lena Micko. En stor del av finansieringen finns redan i partiets budget. Sedan handlar det om omfördelningar och prioriteringar.
Exakt hur finansiering ser ut, vill hon inte säga, utom att det inte innefattar några skattehöjningar.
– Hur vi löser finansiering visas i den budget som vi, precis som alla andra partier, presentera efter valet.