Så vill Saab satsa – i Linköping

Saabs vd, Håkan Buskhe, vill fortsätta satsa på Linköping. Ytterligare investeringar i forskning och utveckling ska säkra företagets framtid.

Nöjd. Saabs vd, Håkan Buskhe, vill set fortsatta satsningar i Linköping.

Nöjd. Saabs vd, Håkan Buskhe, vill set fortsatta satsningar i Linköping.

Foto: Ulrik Svedin

Linköping2018-02-16 10:30

På fredagen presenterade Saab bokslutet för 2017. Företagets rörelseresultat för helåret uppgick till drygt 2,1 miljarder kronor, vilket ska jämföras med ett resultat på närmare 1,8 miljarder kronor året före. Orderingången steg från 21,8 miljarder till 30,8 miljarder kronor. Orderstocken ligger nu på närmare 107 miljarder kronor.

Vinsten före skatt var 776 miljoner kronor för fjärde kvartalet 2017. Det kan jämföras med vinsten på 902 miljoner kronor motsvarande period året före.

När Håkan Buskhe summerar 2017 års resultat är han nöjd:

– Våra orderbokningar ökade med 41 procent, vi ökade vår försäljning med 10 procent och vi ökade vinsten med 20 procent.

Enligt Saabs vd beror den positiva utvecklingen på att företaget sedan 2010 kraftigt har ökat satsningarna på utveckling och forskning.

–  2010 tog vi ett antal stora investeringsbeslut. Vi har fördubblat vår forsknings- och utvecklingsbudget. Sedan har vi väldigt duktig personal. Det är en avgörande faktor.

Kommer strategin att satsa på forskning att fortsätta?

– Vi lägger mellan 7 och 8 miljarder kronor på forskning per år. Under den tid jag har varit med har vi satsat 50 miljarder kronor på forskning och utveckling. Det är hisnande tal, säger Buskhe och fortsätter:

– Teknologiutvecklingen går ännu fortare nu än vad den gjorde för åtta år sedan. Digitaliseringen, artificiell intelligens och nu pratar vi om kvantdatorer. Vill vi bygga det här företaget starkt från 2025 och framåt, då måste vi vidhålla en hög nivå på forskning och utveckling. Och vi kommer att ha en hög och stabil nivå på forskning och utveckling.

På kort tid har Saab utvecklat och börjat testflyga två nya flygplan – skolflygplanet T-X (tillsammans med Boeing) och stridsflygplanet Gripen E. Nästa fredag premiärvisas det nya spaningsflygplanet Global Eye vid en ceremoni i Linköping.

Vilken marknadspotential har Global Eye?

– Det är en fantastisk produkt att använda för att inte slita ut sina andra resurser. Man kan ha flygplanet uppe i ett halvt dygn och ha full kontroll över enorma områden. Då behöver man inte ha stridsflygplan i luften för bevakning. Det skapar en helt annan förmåga. Vi ser en stor marknad för denna produkt.

Ännu så länge har Saab beställningar på tre spaningsflygplan från Förenade Arabemiraten. I förlängningen hoppas Saab att planet även ska beställas av det svenska flygvapnet.

– Vi hoppas naturligtvis att intresset ska öka från svensk sida. Behovet finns.

Saabs personal i Linköping arbetar med samtliga tre nya flygplan som nu genomgår eller ska påbörja testflygningar. Företaget står i begrepp att förnya sitt miljötillstånd, men har hamnat i en konflikt med Naturvårdsverket som kräver kostsamma bullerskyddsåtgärder. Håkan Buskhe säger dock att företaget vill fortsätta att satsa i Linköping.

– Vi har gjort en enorm satsning i Linköping och har vuxit med nästan 40 procent sedan 2010 när det gäller antalet anställda. Vi har tidigare diskuterat miljötillståndet och det är mycket på spel här.

Men Linköping är ett bra ställe att vara på och vi vill fortsätta att utveckla vår verksamhet, säger Buskhe.

Spaningsflygplan. På fredag premiärvisas Global Eye vid en ceremoni i Linköping.
Spaningsflygplan. På fredag premiärvisas Global Eye vid en ceremoni i Linköping.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!