Så ville hotellet förebygga prostitution

Best Western Hotels ville kameraövervaka sina två anläggningar i Linköping för att bland annat förebygga prostitution. Förvaltningsrätten sa nej.

Best Western Hotel i Linköping sökte tillstånd för kameraövervakning, men fick nej av länsstyrelsen och Förvaltningsrätten

Best Western Hotel i Linköping sökte tillstånd för kameraövervakning, men fick nej av länsstyrelsen och Förvaltningsrätten

Foto: Åke Karlsson

Linköping2018-01-05 18:00

Under 2017 ansökte företrädare för Best Western Hotels om att få installera kameraövervakning av reception, kassa, bar, nödutgång och korridorer vid hotellen på Storgatan och Hantverkaregatan.

Ansökan behandlades av länsstyrelsen som i september meddelade att man inte beviljade tillstånd.

Som skäl för beslutet anfördes att sökanden inte visat att behovet av kameraövervakning är så starkt att det ges företräde framför det integritetsintresse som föreligger.

Ärendet överklagas till Förvaltningsrätten där det förklarades att syftet med kamerorna var att skapa större säkerhet för gäster och personal, samt förebygga prostitution och brott, till exempel skadegörelse, stöld och mordbrand.

Det påvisades också att det förekommit viss brottslighet på hotellet på Storgatan, skadegörelse på rum i två fall, försök till mordbrand i lobbyn och skadegörelse i entrén.

Förvaltningsrätten tog detta i beaktning, men konstaterade samtidigt att platsen inte varit utsatt för brott i den omfattningen att övervakningsintresset vägde tyngre än integritetsintresset.

Av det skälet avslogs överklagandet.

Bengt Pettersson och Stefan Carneteg som tidigare ägde de båda hotellen, samt Box vid Kallerstadsrondellen, sålde samtliga sina anläggningar i Linköping till den norske hotellkungen Petter Stordalen och dennes kedja, Nordic Choice.

Affären gick igenom den 6 december förra året.

Kenneth Hultgren, presskontakt på Choice i Sverige, uppger att man har kameraövervakning på en del hotell, men långt ifrån alla.

Om situationen i Linköping säger han:

– Saken har prövats i två instanser och vi accepterar det beslut som har fattats. Vi tänker inte gå vidare med ett överklagande.

– Vi försöker faktiskt undvika kameraövervakning i största möjliga mån eftersom det kan uppfattas som integritetskränkande för både vår personal och våra gäster.

Alla gillar inte att hamna på film, menar Kenneth Hultgren.

– Samtidigt kan en kamera höja säkerheten på platser där risken för brott är vanligare än på mer lugna ställen, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om