Saabs vinst – 591 miljoner

Saabs vd, Håkan Buskhe, ser ingen risk för att Boeings problem ska spilla över på den svenska försvarskoncernen. Det säger han i en intervju med anledning av kvartalsrapporten som släpptes på fredagen.

Håkan Buskhe, vd på Saab.

Håkan Buskhe, vd på Saab.

Foto: Jessica Gow/TT

Linköping2019-04-26 10:19

Saab redovisar ett rörelseresultat på 591 miljoner kronor för det första kvartalet i år. Det ska jämföras med vinsten på 447 miljoner kronor under motsvarande period i fjol.

Omsättningen steg till 8 496 miljoner kronor, från 7 766 miljoner kronor, medan orderingången minskade till 4 482 miljoner kronor, från 6 135 miljoner kronor ett år tidigare.

– Det är den starkaste kvartalsrapporten under mina år och en av de starkaste sedan börsintroduktionen sedan slutet av 1990-talet. Det är ytterligare ett bevis på att vi är på rätt väg när det gäller lönsamhet och tillväxt, säger Håkan Buskhe och fortsätter:

– De satsningar som vi gjorde i början på det här årtiondet, det vill säga att fokusera på forskning och utveckling, ta fram nya produkter, öka marknadssatsningarna, nästan fördubbla forsknings- och utvecklingssatsningarna, bär frukt. Vi har skapat ett annat bolag än vad vi hade 2010.

Saab har en rad nya produkter – som stridsflygplanet Gripen E, spaningsflygplanet Globel Eye, ubåten A26 och skolflygplanet (tillsammans med Boeing) T-X i sin produktportfölj. Företaget är nu i en fas där det gäller att hitta köpare till de nya produkterna.

– Nu är vi de enda i västvärlden som bygger ett nytt stridsflygplan, som bygger konventionella ubåtar, som har den mest moderna radarportföljen och nya understödsvapen. Även om vi kommer att ha höga investeringsnivåer på forskning och utveckling framöver, så kommer det en skördetid framåt. Vi ska bygga det här företaget ytterligare med stark lönsamhet. Bolaget ska bli större.

Finns det några orosmoln med tanke på att orderingången var lägre än motsvarande period i fjol?

– Det är svårt att titta på orderingången för ett enskilt kvartal. Men det är viktigt att veta att vi har en högre lägstanivå nu än tidigare. Vi har en bra aktivitet på marknaden och prognosen för detta år ser bra ut.

Vad blir det viktigaste för Saab i år?

– Vi ska leverera på de projekt som vi har. När vi har en så stor orderstock gäller det att leverera på den. Och orderstocken ska konverteras till omsättning och vinst. Det är det vi visar att vi gör nu. Det är inte helt enkla projekt vi håller på med. Vi ska leverera de två första flygplanen till Sverige och Brasilien i år. Vi ska fortsätta att hålla de milstolpar som vi har satt upp. Vi har börjat serieproduktionen av Gripen E. Varje dag måste det tas steg framåt.

Hur ser det ut i fabriken i Linköping, är det full fart?

– Det är ett viktigt år för Saab och vår verksamhet i Linköping. Det visar på en enorm styrka hos våra anställda att på så kort tid från kontrakt, med Sverige 2013 och Brasilien 2015, redan nu kunna börja leverera stridsflygplan. Om man tittar på de senaste sju åren har antalet anställda ökat med tusentals personer. Vi behöver lite färre ingenjörer, men vi behöver rampa upp produktionen rejält.

– Innan vi kommer i gång har vi en överanställning på kollektivsidan när vi lär upp personal. Vi ska upp i en takt av 22 stridsflygplan per år. Det var ett tag sedan vi hade en så hög produktion. Vi anställer flera hundra i produktionen just nu.

Tillsammans med den amerikanska flygjätten Boeing har Saab utvecklat skolflygplanet T-X. Under den senaste tiden har dock Boeing hamnat i en svår sits till följd av två dödliga olyckor med passagerarflygplanet 737 Max-8. Enligt Boeing uppgick kostnaderna till följd av flygförbudet och inställda beställningar till motsvarande 9,4 miljarder kronor.

Ser du någon risk för att Boeings problem spiller över på Saab?

– Vi har jobbat med Boeing i nio års tid och vi har mött en extremt hög kompetens och noggrannhet. De är inne i en svår situation naturligtvis, men jag är helt övertygad om att de reder ut det här. Boeing är ett väldigt starkt bolag med en bred bas. Boeing tar seriöst på det som har hänt. Vårt arbete ihop med Boeing fortsätter intensivt med de milstolpar som vi måste uppnå i T-X-projektet.

Det amerikanska flygvapnet har beställt 351 skolflygplan och 46 simulatorer för motsvarande 81 miljarder kronor. Saabs andel i kontraktet bedöms vara värd cirka 25 miljarder kronor. Håkan Buskhe har tidigare sagt att målet är att sälja 2 000 skolflygplan.

Du ser ingen risk för att Boeings problem ger T-X dåligt rykte?

– Nej! Vår produkt har utvärderats av det amerikanska flygvapnet och vi har ett väldigt bra samarbete med både Boeing och det amerikanska flygvapnet när det gället T-X. Det är en fantastiskt bra produkt.

Har du sett några öppningar för fler kunder?

– Ja, det finns ett jättestort intresse för T-X runt om i världen. Nu gäller det att se till att vi levererar till det amerikanska flygvapnet i tid. Vi jobbar med den potential som finns runt om i världen.

Kan T-X på sikt bli viktigare för Saab än Gripen-projektet?

– I antal flygplan kommer det säkert att bli det. Men det är helt avgörande att vi har kompetensen att bygga stridsflygplan. Därför är Gripen-systemet av absolut högsta vikt. Vi är de enda i västvärlden som gör ett nytt stridsflygplan. Samarbeten som kan komma med andra aktörer ska säkerställa att vi stärker vår förmåga att bygga stridsflygplan, säger Håkan Buskhe och fortsätter:

– Man ska inte se T-X som en ersättning, utan skolflygplanet är något som ska stärka vår förmåga ytterligare. Vi är i slagläge nu med den produktportfölj och den kompetens som vi har. Vi ska se till att växla upp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!