Saab ska växa med 1 000 anställda

Saab går för högvarv och räknar med att växa med 1 000 anställda i Linköping. För att bereda plats byggs nu anrika Saabvallen om till parkeringsplats.

Saabvallen invigdes 1948, alldeles intill Åtvidabergsvägen. Här har Magnus Lind spelat fotboll och handbollsspelaren Jan-Lennart Olsson löptränat. Nu är de båda inblandade i projektet med att omvandla planen till grusparkering.

Saabvallen invigdes 1948, alldeles intill Åtvidabergsvägen. Här har Magnus Lind spelat fotboll och handbollsspelaren Jan-Lennart Olsson löptränat. Nu är de båda inblandade i projektet med att omvandla planen till grusparkering.

Foto: Åke Alvin

Linköping2023-10-25 10:22

Magnus Lind och Jan-Lennart Olsson har arbetat på Saab i Tannefors sedan 1980-talet. Båda har också idrottat på Saabvallen i yngre dagar. Nu är de engagerade i projektet med att förvandla gräsplanen till parkeringsplats för drygt 300 bilar.

– Redan nu händer det att medarbetare får åka runt och leta parkeringsplats alldeles för länge. När Saab växer kommer behovet av p-platser öka ännu mer, säger Magnus.

undefined
Saabvallen ligger alldeles intill Åtvidabergsvägen (riksväg 35). Nu blir det grusparkering för drygt 300 bilar.

Saab sysselsätter idag runt 6 500 personer i Tannefors, om man räknar in de underleverantörer som verkar på området. Huvudscenariot pekar på att man kommer att växa med upp emot 1 000 personer kommande år. Förutom parkeringsplatser finns det planer på nya byggnader, men där är ännu inget beslut fattat.

– Jag har aldrig varit med om ett sådant tryck som det är nu, inom alla våra affärsgrenar. Vi ser också ett ökat intresse för att arbeta hos oss. Bakgrunden är givetvis världsläget, med kriget i Ukraina, säger Magnus.

Många teknikföretag vittnar om rekryteringsproblem. Går det att hitta 1 000 nya anställda?

– Ja, det är ju upp till bevis att vi är en bra arbetsgivare. Det tycker jag att Jan-Lennart och jag är levande bevis på – vi har trivts här ända sedan vi klev innanför grindarna på 1980-talet, säger Magnus.

undefined
Saabvallen blir parkering när personalen ska växa. Magnus Lind och Jan-Lennart Olsson har arbetat på Saab i Tannefors sedan 1980-talet.

På Saabvallen, som nu byggs om till parkeringsplats, började IF Saab sin resa som fotbollsklubb. Den kulminerade med en säsong i allsvenskan 1973, med Gunnar Nordahl som tränare. Vid det laget hade matcherna flyttats till Folkungavallen för att kunna ta emot större publik, men B-laget fortsatte att spela på Saabvallen.

IF Saab hade en stor verksamhet på den tiden, med sporter som badminton, bandy, bordtennis, bowling, boxning, bågskytte, cykel, fotboll, friidrott, gymnastik, handboll, korpidrott, skidor, orientering, tennis och varpa. 

Särskilt framgångsrikt var handbollslaget, med flera SM-guld i början av 1970-talet.

– Själv kom jag in i laget lite senare, men det blev i alla fall ett SM-silver 1990. Vi föll mot Drott i finalen, minns Jan-Lennart.

På 1990-talet spelades en hel del korpfotboll på Saabvallen, men på senare år har planen använts allt mindre. Läktaren revs för många år sedan.

– Det har väl mest blivit lite after work-brännboll och sådant. Men det idrottas fortfarande mycket på Saab. Vi har Hälsokullen, med bland annat gym både inomhus och utomhus. Jag går själv dit ett par, tre gånger i veckan efter jobbet, berättar Jan-Lennart.

undefined
Saab spelade divison 3-fotboll på Saabvallen. När det blev dags för högre divisioner flyttades matcherna till Folkungavallen. På bilden från 1962 möter Saab Kenty inför 320 åskådare.
Jan-Lennart Olsson har jobbat på Saab sedan 1984. Han har också spelat handboll i IF Saab och var nära att ta SM-guld 1990.
Jan-Lennart Olsson har jobbat på Saab sedan 1984. Han har också spelat handboll i IF Saab och var nära att ta SM-guld 1990.
Karta: Saabvallen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!