Corren pratade på onsdagsmorgonen med ridinstruktör Lotta Esping på Rappestad ridskola som upptäckte stölden vid 8.30-tiden. Dörren till en privat sadelkammare hade brutits upp och sju sadlar och ett tiotal träns tillgripits.
– Bland annat har de stulit en ovärderlig sadel till min grand prix häst, det är nästan det värsta, säger Lotta Esping.
Själv tror hon att gärningsmännen visste vad det var ute efter då det är den dyraste utrustningen som försvunnit, i övrigt verkar inget saknas på ridanläggningen.
– De har inte rört något annat eller rotat omkring, säger hon.
Esping är också förvånad över att tjuvarna tog sig tid att plocka bort alla sadelskydd innan de tog med sig sadlarna.
– De hade tagit av dem och lagt dem på golvet, säger hon.
När Corren pratade med ridinstruktören var polisen ännu inte på plats för att kunna göra en teknisk undersökning. Exakt hur gärningsmännen kommit in i stallet vet inte Lotta Esping.
Hur tänker du nu?
– Att det blir en jäkla massa merjobb för oss.
Hon förklarar att varje häst har sin särskilda utrustning med olika tillbehör som tagit tid att anpassa efter hästen. Nu när den är borta vållar det även praktiska problem för ryttarna.
Stölden väcker, av naturliga skäl, frustration hos ridinstruktören.
– Man känner sig orolig över att de ska komma tillbaka.
Det totala värdet på stöldgodset har ännu inte räknats ut men bara de sju sadlarna värderas till omkring 175 000 kronor.
Också ett privat stall i trakterna av Kaga utsattes för stöld natten mot onsdag. Där ska sex sadlar och annan utrustning ha tillgripits till ett värde av omkring 100 000 kronor. Polisen genomförde en teknisk undersökning på platsen redan tidigt på onsdagsmorgonen. Där ska gärningsmännen ha tagit sig in i stallet genom att bryta upp två dörrar.
Det har förekommit flera liknande stölder i länet under senare tid, även där verkar tjuvarna ha vetat vad de vill ha. Därefter har de varit spårlöst borta.
Polisen kan i nuläget inte säga om det finns någon koppling mellan de olika stölderna och de har heller inga misstänkta gärningsmän.
– Det verkar finnas en marknad för den som vill köpa stulet gods, konstaterar polisens presstalesman Fredrik Kliman.
Han uppmanar nu eventuella vittnen att höra av sig till polisen. Det kan vara allt ifrån att man har sett obehöriga personer eller fordon röra sig i området innan stölderna. Har man även uppfattat något registreringsnummer bör man meddela detta.
Att gardera sig helt mot inbrott kan vara svårt men polisen uppmanar till vissa åtgärder som kan minska risken för att bli utsatt.
– Se till att det finns bra belysning, gärna med sensorer som går igång och skaffa en larmanordning, säger Fredrik Kliman.