Sadra vill få fler unga att ge blod

Allt färre blir blodgivare.Sadra Jannati vill vända trenden och få fler unga att skriva in sig på Blodtappen.

Engagerad. Sadra Jannati är initiativtagare till projektet "Unga blodgivare". Han vill få fler ungdomar att registrera sig som blodgivare.

Engagerad. Sadra Jannati är initiativtagare till projektet "Unga blodgivare". Han vill få fler ungdomar att registrera sig som blodgivare.

Foto: Jeppe Gustafsson

Linköping2015-04-30 15:30

Landets blodgivare blir allt äldre. Samtidigt minskar antalet nyregistrerade blodgivare för varje år. En ekvation som inte går ihop, enligt Sadra Jannati. Med sitt nystartade projekt "Unga blodgivare" vill han informera gymnasieelever och uppmuntra dem att registrera sig vid landets blodtappar.

– Jag har alltid känt till att man kan lämna blod. Så fort jag fyllde 18 var det självklart för mig att registrera mig som blodgivare.

En månad efter 18-årsdagen gav Sadra blod för första gången. Han kom tillbaka till Katedralskolan där han går sista året på ekonomiprogrammet med ett stort bandage på armen. Klasskompisarna frågade vad han gjort, och när han berättade att han lämnat blod visade det sig att få visste vad det innebar.

– Jag blev väldigt chockad. Och när jag hörde mig för bland andra klasser var det samma sak där.

Okunskapen om blodgivning blev startskottet. Sadra fick en idé. Han skulle informera ungdomar om vikten av att ge blod. Genom åren har skolan fått besök av allt ifrån ungdomsmottagningar till polisen och brandkåren.

– Men ingen har pratat med oss om blodgivning. För mig kändes det självklart att något liknande borde finnas för att uppmuntra unga att ge blod.

Sadra vände sig först till Socialstyrelsen. När han inte fick något gehör för sin idé bestämde han sig för gå på högre ort. Han kontaktade Östergötlands landshövding, Elisabeth Nilsson – och fick svar direkt. En kort tid därefter blev han kallad till länsstyrelsen.

– Det var kul. Vi träffades på landshövdingens kontor. Hon var väldigt positiv och glad över att jag hade sånt engagemang. Hon sa att det är en viktig fråga.

Han berättar att Elisabeth Nilsson skulle ta kontakt med personer inom Region Östergötland. Sadra väntar nu på en fortsättning.

Vad är din dröm?

– Att bli projektansvarig för unga blodgivare, lära mig mer i ämnet och sedan åka runt och föreläsa för gymnasieklasser. Om man ska vända sig till unga är det bättre att någon i deras egen ålder gör det. Då blir eleverna mer mottaglig för budskapet.

I Sverige ger 3 procent av befolkningen mellan 18 och 75 år blod minst en gång om året. En siffra som enligt Sadra skulle kunna bli mycket högre.

Nu har du chansen – varför ska vi lämna blod?

Sadra funderar ett tag och ler.

– Ge blod och rädda liv, så enkelt är det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om