I en av lokalerna på Nordengatan, i Linköpingsstadsdelen Övre Vasastaden, låg det tidigare en koreansk barbecue-restaurang. Nu, sedan tre veckor tillbaka, har barbecue-temat bytts ut mot en något så ovanlig kombination som raggmunk/svensk husmanskost och asiatiska rätter. Bakom konceptet ligger krögaren Dung Aldén.
– Varför ska man bara kunna äta raggmunk på tisdagar? Jag har serverat raggmunk varje dag i flera år och det är jättepopulärt. Sen saknar jag maten från mitt hemland – den asiatiska husmanskosten, säger Dung Aldén.
Det var kärleken som för 18 år sedan, när hon också var 18 år gammal, fick henne att flytta från Vietnam till Linköping. Efter avklarad SFI-utbildning studerade hon till köksbiträde med inriktning på skolkök och fick därefter en anställning hos kommunen, men bara på 50 procent. Efter fem år ville hon jobba mer än så, och valde därför att starta ett eget företag – Dung's Kök i industriområdet Torvinge.
– Det gick jättebra. Jag hade mellan 150 och 170 gäster om dagen. Jag har alltid haft en kombination av svensk och asiatisk husmanskost och folk har gillat det. Men köket var litet och jag jobbade mycket, säger Dung Aldén.
I augusti 2022 valde krögaren att sälja sin verksamhet i Torvinge – och tillfälligt lämna restaurangbranschen. Hon utbildade sig till nagelterapeut och fransstylist men insåg snabbt att det inte var något för henne. Hon ville tillbaka till köket.
– Jag saknade kunderna och det ger mig energi att varje dag laga god mat till dem, säger Dung Aldén.
Pengarna från försäljningen har hon nu investerat för att kunna öppna Dung's Kök. Hittills har hon haft öppet i tre veckor.
– Det blir några fler för varje dag och kassan växer. Det gör mig glad.
Hur mycket har du investerat i den här satsningen?
– Jag kan säga att det är ganska mycket. Alla pengar jag har, säger Dung Aldén med ett skratt.
Vad krävs för att satsningen ska gå hem?
– Att jag får fler gäster. Har jag fler än 50 gäster om dagen är det bra.
Hur känns det att öppna? Är du nervös?
– Jo, det är jag. Om jag säger nej skulle jag ljuga.
Hur ser du på konkurrensen från andra restauranger?
– Den är nog ganska hård. Men jag tror mycket på mig själv och att det kommer att bli bra här i slutändan. Jag har lång erfarenhet nu och kan hantverket och husmanskosten, säger Dung Aldén.