Har öppnat restaurang i city – med udda matkombination

36-åriga Linköpingskrögaren Dung Aldén har varit ifrån restaurangbranschen i över ett år. Nu är hon tillbaka – och Dung's Kök i industriområdet Torvinge har bytts ut mot Dung's Kitchen i Vasastaden. "Det här passar mig. Jag saknade kunderna", säger hon.

36-åriga Dung Aldén öppnade sin nya restaurang Dung's Kitchen för tre veckor sedan. "Jag vill att det ska gå bra", säger hon.

36-åriga Dung Aldén öppnade sin nya restaurang Dung's Kitchen för tre veckor sedan. "Jag vill att det ska gå bra", säger hon.

Foto: Dennis Petersson

Linköping2024-02-24 05:00

I en av lokalerna på Nordengatan, i Linköpingsstadsdelen Övre Vasastaden, låg det tidigare en koreansk barbecue-restaurang. Nu, sedan tre veckor tillbaka, har barbecue-temat bytts ut mot en något så ovanlig kombination som raggmunk/svensk husmanskost och asiatiska rätter. Bakom konceptet ligger krögaren Dung Aldén.

undefined
I fem och ett halvt år drev Dung Aldén restaurangen Dung's Kök mitt i industriområdet Torvinge. Nu öppnar hon en ny restaurang i centrala Linköping.

– Varför ska man bara kunna äta raggmunk på tisdagar? Jag har serverat raggmunk varje dag i flera år och det är jättepopulärt. Sen saknar jag maten från mitt hemland – den asiatiska husmanskosten, säger Dung Aldén.

Det var kärleken som för 18 år sedan, när hon också var 18 år gammal, fick henne att flytta från Vietnam till Linköping. Efter avklarad SFI-utbildning studerade hon till köksbiträde med inriktning på skolkök och fick därefter en anställning hos kommunen, men bara på 50 procent. Efter fem år ville hon jobba mer än så, och valde därför att starta ett eget företag – Dung's Kök i industriområdet Torvinge.

– Det gick jättebra. Jag hade mellan 150 och 170 gäster om dagen. Jag har alltid haft en kombination av svensk och asiatisk husmanskost och folk har gillat det. Men köket var litet och jag jobbade mycket, säger Dung Aldén.

undefined
Under intervju kommer Kaj Björnholm in i restaurangen. Han var en frekvent besökare hos Dung Aldén när hon drev sin restaurang i Torvinge. "Jag brukade äta där två dagar i veckan. Hon lagar god mat", säger han.

I augusti 2022 valde krögaren att sälja sin verksamhet i Torvinge – och tillfälligt lämna restaurangbranschen. Hon utbildade sig till nagelterapeut och fransstylist men insåg snabbt att det inte var något för henne. Hon ville tillbaka till köket.

– Jag saknade kunderna och det ger mig energi att varje dag laga god mat till dem, säger Dung Aldén.

Pengarna från försäljningen har hon nu investerat för att kunna öppna Dung's Kök. Hittills har hon haft öppet i tre veckor.

– Det blir några fler för varje dag och kassan växer. Det gör mig glad.

undefined
Just nu är det bara Dung själv som jobbar i restaurangen. I april börjar en medarbetare hos henne och menyn utökas med Poké Bowls. "Då får vi fler alternativ", säger Dung.

Hur mycket har du investerat i den här satsningen?

– Jag kan säga att det är ganska mycket. Alla pengar jag har, säger Dung Aldén med ett skratt.

Vad krävs för att satsningen ska gå hem?

– Att jag får fler gäster. Har jag fler än 50 gäster om dagen är det bra.

undefined
Dung Aldén har en udda kombination vid sin restaurang, svensk husmanskost och asiatiska rätter. Hon serverar Östergötlands landskapsrätt raggmunk varje dag.

Hur känns det att öppna? Är du nervös?

– Jo, det är jag. Om jag säger nej skulle jag ljuga.

Hur ser du på konkurrensen från andra restauranger?

– Den är nog ganska hård. Men jag tror mycket på mig själv och att det kommer att bli bra här i slutändan. Jag har lång erfarenhet nu och kan hantverket och husmanskosten, säger Dung Aldén.

Dung Aldén älskar både den svenska husmanskosten och de asiatiska rätterna. "Jag kan inte laga det om jag inte älskar det", säger hon.
Dung Aldén älskar både den svenska husmanskosten och de asiatiska rätterna. "Jag kan inte laga det om jag inte älskar det", säger hon.
Karta: Dung's Kitchen, Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!