Tanken är man ska utveckla hjälp och det stöd till familjer med barn på grundskolan, där barn och, eller, förälder har en neuropsykiatrisk diagnos.
Syftet är framför allt att förhindra att barn och ungdomar placeras på så kallade hem för vård och boende (HVB).
Kostnaden för sådana placeringar har rusat i höjden i kommunen. Men HVB-placeringar leder sällan till goda resultat, konstaterar omsorgsnämndens ordförande Linnea Darell (FP).
Familjerna har fått stöd tidigare men inget samordnat. Nu ska socialtjänst, skola och landsting arbeta tillsammans och det är något som Linnea Darell välkomnar.
Nytt för Linköping, och möjligen också för hela Sverige är inrättandet av ett så kallat familjeombud.
– Många familjer har svårt att ta till sig och få ihop all information man från skola och olika myndigheter. Nu ska de få hjälp med detta.
Förutom familjeombudet ingår ytterligare två delar i projektet och det handlar förstärkt stöd i skolan, både praktiskt och pedagogiskt och dessutom stöd till arbete och utbildning.
Projektet ska pågå i tre år och beräknas kosta 5,9 miljoner. Omsorgsnämnden, socialnämnden, barn- och ungdomsnämnden och bildningsnämnden ska dela på kostnaderna och pengarna ska till en början tas ur den sociala investeringsfonden.
– Pengarna ska senare betalas till fonden. Vi tror nämligen att nämnderna kan tjäna på att samarbeta med, och kring, de aktuella familjerna, säger Linnea Darell.
Sociala investeringsfonder inrättades i Linköping i april förra året efter att Miljöpartiet motionerat om saken. Även Folkpartiet har tidigare framhållit vikten av sociala fonder.