Samtliga fem partier (m, fp, kd, c, s) i barn- och ungdomsnämnden står bakom förslaget till beslut, som innebär att nämnden minskar sina kostnader med knappt fem miljoner kronor.
- Ett beslut fattas tidigast i februari. Personalen är informerad om vårt förslag och alla berörda kallas till informationsmöten den 8 och 9 samt 15 och 16 januari nästa år.
Det säger Catharina Rosencrantz (m) som är den borgerliga alliansens (m, fp, c, kd) ordförande i barn- och ungdomsnämnden.
- Vi har tittat på skolor som inte har ett tillräckligt elevunderlag. Skolor som är halvfulla. Total sett har vi en överkapacitet på platser. Det gäller speciellt i Ryd, Ljungsbro, Skäggetorp och Linghem. Där pågår utredning som resulterar i förslag under våren, säger Catharina Rosencrantz.
Nämnden föreslår också en omstrukturering av Fredriksbergsskolan. Varför?
- Vi har en rejäl överkapacitet i hela Ekholmsområdet och gör därför om Gärdalagården till en förskola och skapar förutsättningar för Fredriksbergsskolan att ta emot fler elever. På detta sparar vi 300 000 kronor, förklarar Catharina Rosencrantz.
Total sett tappar de kommunala grundskolorna upp till 700 elever de kommande sex åren samtidigt som behovet av barnomsorg växer. Brist på skolplatser och planer på utbyggnad gäller i områdena Ekängen, Tallboda, T1, Övningsområdet och Ullstämma.
- Även här kommer utbildningskontoret att presentera förslag till åtgärder under våren. Generellt sett håller vi på att späda ut våra resurser på enheterna när ekonomin i stället kräver en koncentration, förklarar Rosencrantz de kommande årens politiska kurs.
Västerlösa skola med sina 37 elever läggs ner höstetterminen 2008 vilket räddar kvar Rappestad skola som växer lite.
- I det här fallet blir skolan i Malmslätt elevernas nya hemskola. Genom förändringen sparar vi en miljon kronor, förklarar Catharina Rosencrantz.
Lärarna på Sätra skola undervisar i år 45 elever. Skolan har sedan många år tillbaka stora ekonomiska problem och nedläggningen sparar två miljoner kronor.
- Här flyttas eleverna till Brokinds skola och vid intresse till Vist skola. Vi kommer att vara mycket lyhörda för önskemålen, förklarar Catharina Rosencrantz.
I den avsides liggande Ulrika skola går 17 elever. Här tar Nykils skola över nästa år med en besparing på 1,5 miljoner kronor.
- Avgörande har dock varit att barnen har för få kamrater och möjligheter till kontakter med andra barn i samma åldersgrupp, säger Catharina Rosencrantz.
Sammanlagt sparar ni alltså 4,8 miljoner kronor.
- Ja och då är ökade kostnader för skolskjutsar och avvecklingskostnader inräknade.
Kommunens tio landsbygdsskolor har tidigare fått extra pengar för att klara sig ekonomiskt. Småskalighet, få elever och långa avstånd gör skolorna dyrare än de stora stadsskolorna.
Nämnden har begärt tre miljoner kronor extra per år för att inte skolorna i Ulrika, Västerlösa, Rappestad, Sätra, Brokind, Askeby, Örtomta, Bankekind, Ljung och Nykil ska behöva läggas ner.
Nu återstår sju landsbygdsskolor. Om man räknar bort de tre begärda miljonerna så blir besparingen kanske två miljoner kronor i en budget på nära 1 000 miljoner kronor.
Det är ju löjligt lite i det stora sammanhanget. Varför inte låta alla tio skolor köra på som vanligt?
- De är helt enkelt för små och om det råder total enighet i nämnden. Det beror alltså inte på kvalitetsbrister men vi behöver satsa och samla våra resurser.