Planen är att investera i uterum som pergolor och orangerier som ska ge äldre möjlighet till social samvaro på ett säkert sätt utomhus och samtidigt en nypa frisk luft.
– Jag lägger stor vikt vid att se över läget på våra boenden och skapa förutsättningar och möjligheter för att kunna utnyttja utemiljön på ett bättre sätt, säger äldrenämndens ordförande Liselotte Fager (KD).
På onsdagen besökte hon Ekhults vårdboende i Ljungsbro där det redan är spikat att ett orangeri ska byggas. Siktet är nu inställt på liknande projekt på flera håll i kommunen.
– Vi har olika förutsättningar på våra boenden. Vissa ligger ju tyvärr så till att det finns väldigt begränsade möjligheter. Så alla kommer inte att få orangerier, men pergolor är också en lösning på flera håll.
I äldrenämndens internbudget, som ännu inte är släppt, kommer det enligt Liselotte Fager att finnas fem miljoner kronor avsatta för lokalanpassningar. Det är inte bara utemiljöerna som ska utvecklas utan på flera håll rustas det upp även inomhus, exempelvis i Åleryd.
– Det kanske inte handlar om de stora summorna, men det kan handla om betydande insatser för att skapa en mer meningsfull vardag på våra äldreboenden. Det är något vi tycker är värdefullt, säger Liselotte Fager.
På demensföreningen i Linköping välkomnar man att utemiljöerna på kommunens boenden ses över och betonar vikten av frisk luft för äldre.
– Det behöver inte vara lång tid, bara man känner att man har kommit ut en kvart eller en halvtimme. Att då ha en trevlig utemiljö som lockar är helt klart viktigt, säger styrelsemedlemmen Ann-Mari Thoor.
Hon berättar att frågan har diskuterats extra flitigt under coronapandemin men att lämpliga och lockande utemiljöer alltid är väldigt betydelsefulla, kanske framför allt nu när kylan och vintern kommer.
– Även sedan tidigare är en del anhörigas uppfattning att det är lite dåligt med utevistelse på äldreboenden. Så det är viktigt att de äldre får komma ut även om det är lite kyligt eller duggar. Samtidigt förstår vi personalens situation, så när utemiljöerna nu ses över bör man också väga in vad som gör personalen intresserad och vad som fungerar för dem, säger Ann-Mari Thoor.
Enligt henne har demensföreningen föreslagit äldrenämnden att, utöver ordinarie vårdpersonal, satsa på särskilt anställda med ansvar för olika aktiviteter och utevistelse.