Efter SBB:s kris: Kommunen överväger fastighetsköp

Fastighetsbolaget SBB är i kris – och öppnar upp för att sälja fastigheter till Sveriges kommuner. "Det skulle kunna vara aktuellt för oss – självklart", säger Niklas Borg (M).

Linköpings kommun hyr in sig i 24 fastigheter som krisande SBB äger. "Vi följer utvecklingen noga", säger kommunstyrelsens vice ordförande Niklas Borg (M).

Linköpings kommun hyr in sig i 24 fastigheter som krisande SBB äger. "Vi följer utvecklingen noga", säger kommunstyrelsens vice ordförande Niklas Borg (M).

Foto: Victor Bomgren

Linköping2023-06-09 17:00

Samhällsbyggnadsbolaget (SBB) grundades av Ilija Batljan, tidigare socialdemokratiskt kommunalråd, år 2015 och har expanderat mycket på kort tid. Bolagets affärsidé är att äga fastigheter som inrymmer kommunal och statlig verksamhet. Men nu, med en stigande inflation och höjda räntor, har bolaget fått ekonomiska problem. En lösning kan vara att sälja tillbaka fastigheterna till kommunerna.

undefined
Samhällsbyggnadsbolaget (SBB) är i kris på grund av stigande räntor. Nu ska fastigheter för sex miljarder kronor säljas.

I Linköping äger SBB 24 fastigheter med kommunal verksamhet som framförallt inrymmer förskolor och olika typer av vårdboenden. Dessa fastigheter köpte SBB inte av Linköpings kommun utan av det lokala fastighetsbolaget Botrygg. Men är det, i det här läget, aktuellt för kommunen att kliva in som ny ägare?

– Vi känner till hur situationen ser ut och vi som kommunens lokalförsörjare för löpande diskussioner med vår ägare om omvärldsläget och hur vi förhåller oss till eventuella förändringar. I övrigt kan jag inte ge några mer detaljerade svar, säger Micael Antamo som är vd för det kommunala fastighetsbolaget Lejonfastigheter.

Niklas Borg (M), kommunstyrelsens vice ordförande, svarar så här:

– Utifrån läget som SBB är i är det självklart att vi har diskuterat hur vi ska agera. Samtidigt kan det förändras väldigt snabbt, hela SBB kan ju säljas, men om vi gör saker och vad vi i så fall gör kan jag inte gå in närmre på nu.

Kan det vara aktuellt att gå in och köpa fastigheter?

– Det skulle det kunna vara.

Vad ser ni för risker med att ni hyr in er i så många av deras lokaler?

– Att vi har kommunal verksamhet i fastigheter som ägs av någon annan än oss själva är inget konstigt, i grunden tycker jag att det är bra. Men om man ska spekulera i en risk är det väl att vi inte har kontroll eller rådighet över vilken ny ägare det blir om SBB inte skulle klara sig, säger Niklas Borg.

undefined
Leiv Synnes är nytillträdd vd för SBB. Han öppnar upp för möjligheten att bolaget säljer tillbaka en del av fastigheterna till Sveriges kommuner.

Skulle det kunna vara ett incitament för er att köpa fastigheter?

– Det skulle kunna finnas ett sånt scenario, men det är mycket "om och men" med det.

– Det är klart att vi följer utvecklingen noga framöver, fortsätter Niklas Borg.

I veckan konstaterade SBB:s nytillträdda vd Leiv Synnes att bolaget kan tänka sig att förhandla med och sälja tillbaka fastigheter till Sveriges kommuner. Enligt bolagets bokslut för 2022 är planen att sälja fastigheter för sex miljarder kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!