I en ny motion till Linköpings kommunfullmäktige föreslår SD att fler mätstationer bör upprättas runt om i staden – för att få en "korrekt bild" över luftkvalitén i centrum. Partiet menar att bristen på andra mätstationer gör att kommunen inte med säkerhet kan säga att de höga värdena kommer från just Hamngatans trafik. Motionsskrivaren Jörgen Ring (SD) förklarar:
– Vi har under lång tid haft den här mätstationen, den har visserligen flyttats lite, men vi har kunnat se att resultatet påverkas mycket av yttre omständigheter. I kommunens egna dokument står det bland annat att det vid ett tillfällen är sandstormar från Sahara som har blåst in och påverkat värdena.
Förutom fler mätstationer i centrala Linköping vill partiet se en referensstation utanför staden.
– Där har ju våra egna partikelutsläpp ingen påverkan och då skulle vi ha något att jämföra med. Där skulle vi kunna se den yttre påverkan, säger Jörgen Ring.
– Vi är ett miljövänligt land, som har tänkt på de här frågorna mycket, och går man ut och känner efter är det en väldigt trevlig luft på de flesta platserna. Det måste finnas mer bakom resultaten än att det bara är Hamngatan som är problemet. Vi måste ha mer fakta så att vi kan sluta att gissa, fortsätter han.
Är det en begränsning av biltrafiken ni är oroliga för?
– Om man eventuellt tar felaktiga underlag för att begränsa biltrafiken begränsas många Linköpingsbors fria rörlighet – det är vi oroliga för.
Miljöpartiet i Linköping är däremot övertygade om att mätresultaten vid Hamngatan stämmer, men välkomnar samtidigt fler mätstationer.
– Då tror vi nämligen att det kommer att uppdagas att vi behöver göra fler saker på fler platser i Linköping, säger partiets förstanamn Maria Moraes.
– Vi har följt resultaten kring Hamngatan i flera år och det är tydligt att vi ligger över godkända värden och att det är en luft som är farlig för människor och natur, fortsätter hon.
När MP, under förra mandatperioden, var en del av styret anlades en separat bussfil på Hamngatan som, enligt partiet, minskade biltrafiken med cirka 5 000 fordon per dygn.
– Om man minskar antalet bilar så påverkar det så klart luftkvalitén, det var synd att alliansen valde att riva upp bussfilen. Sedan är Hamngatan en plats där det är svårt att gå och cykla på ett vettigt sätt – det måste vi åtgärda, säger Maria Moraes.