Kim Ekerstad blev vegan lite i taget, steg för steg: först sommaren på gurkfabriken på Öland som födde insikter, sedan mötet med en pensionerad FN-anställd i Laos. Därtill filosofistudierna. Och så det avgörande steget, mötet med blivande hustrun på jobbet.
Som så många andra funderade Kim Ekerstad över etiska frågor i tonåren: vem har rätt att bestämma över andras liv? Finns andra djur bara för vår skull, för att bli mat till oss?
– Och så var det den där sommaren på Öland. Jag jobbade på gurkfabriken och bodde ihop med min syster och hennes pojkvän, och de var redan vegetarianer. Vi åt ihop, och jag insåg att det inte var så krångligt.
Nästa viktiga händelse blev ett möte med en tidigare FN-anställd på ett fik i Laos, där ett samtal började som väckte en massa viktiga frågor.
För en del människor är hälsoskäl avgörande för beslutet att sluta äta animaliska produkter. Andra lägger stor vikt vid miljöaspekter. För Kim är det viktiga frågor, men de etiska aspekterna överväger.
– Jag läste filosofi också, och de etiska frågorna fick allt större betydelse för mig. Men det dröjde några år innan jag blev vegan fullt ut.
Först tog han bort det röda köttet, sedan också kyckling och ägg. Därefter försvann fisken från menyn.
– Det är ofta så det går till, säger han, människor blir vegetarianer genom att trappa ner.
Först när Kim mötte sin blivande fru bestämde han sig för att avstå också från mejeriprodukter.
– Hon var redan vegan, säger han, och vid det här laget var det helt naturligt för mig att ta steget fullt ut.
När sonen Astor föddes var det ganska självklart att han skulle få vegansk kost redan från början.
– Förr ansåg många att man därmed utsatte barnen för livsfara, det finns många skräckhistorier om det. Men idag är det annorlunda. Kunskapen är betydligt större och det finns så många barn som har vuxit upp utan animalier i kosten.
– Kanske har de till och med fördelar framför dem som äter animaliska produkter. Forskning och tunga studier visar att vegansk kost ökar chansen att slippa diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och olika former av cancer.
Kim Ekerstad gillar att prata om veganismen och egentligen har han aldrig upplevt några verkliga nackdelar av att avstå från kött.
– Jag har fått stöd från familj och närstående, säger han, det är viktigt. Och jag brukar utgå från att människor vill väl, om de ifrågasätter mina val så tänker jag att de är intresserade av att diskutera saken.
Men visst möter han människor som starkt ogillar veganism.
– Ja. Den utmanar något som människor tar för självklart. De menar att det är nödvändigt att äta kött för att må bra, att det är normalt – för att vi alltid har gjort det, och för att det hör ihop med vår natur.
Han kritiserar inte människor som gör andra val än han själv.
– Nej, det finns så många traditioner, vanor och sociala normer som är svåra att bryta. Men för mig var det enkelt. Vi har alternativen, och eftersom jag anser att andra djur har rätt att slippa lida eller dö för vår skull och att animalier inte är nödvändigt för oss, så är det lätt. Och det blir allt lättare att hitta veganska alternativ i affärer och på restauranger.
Dessutom finns det gott om stöd och råd att hitta på sociala medier, till exempel på Facebooksidan "veganer i Linköping".
– Vardagstips, säger Kim Ekerstad, som exempelvis att det är smart att säga till värdfolket att man är vegan när man blir bortbjuden – och kanske erbjuda sig att hjälpa till med maten!
Andra tips: ät varierat. Lägg till vitamin B12, det behöver veganer. Om steget känns stort: börja med att göra frukosten helt vegansk, och sedan utöka till fler måltider.
– Och glöm inte att njuta! Det finns så många olika kök, mycket mat från olika delar av världen och det blir bara bättre och enklare!