Sexövergreppen kom fram i ljuset

Kvinnan som alltid måste fundera på om hennes kjol är för kort. Arbetsgivaren som håller fast en ung anställd och juckar mot henne bakifrån. Tjejen som blir våldtagen av sin kompis.

Manifestation. Många kvinnnors berättelser om övergrepp kom fram när Louise Rahmqvist och Nike Lindhe arrangerade #metoo-manifestationen i Linköping, med omkring 200 deltagare.

Manifestation. Många kvinnnors berättelser om övergrepp kom fram när Louise Rahmqvist och Nike Lindhe arrangerade #metoo-manifestationen i Linköping, med omkring 200 deltagare.

Foto: Ulrik Svedin

Linköping2017-10-22 17:27

Det var svårt att hålla räkningen. Så många berättelser om sexuella övergrepp mot kvinnor kom fram i ljuset på Stora torget i Linköpings på söndagen. Där hölls en manifestation i spåren av kampanjen #metoo (jag också). Den har fått gensvar från kvinnor över hela världen som under hashtaggen#metoo på sociala medier har berättat om övergrepp som de utsatts för. Psykologstudenten Nike Lindhe och skolkuratorn Louise Rahmqvist arrangerade manifestationen i Linköping.

Omkring 200 personer samlades på torget för delta i manifestationen som hade flera talare. Många valde att berätta om erfarenheter som de haft själva, eller om bekanta. Nike Lindhe och Louise Rahmqvist läste också upp berättelser som de fått skickade till sig inför manifestationen. Om killen som inte blev kåt i fall han inte kallade tjejen för "hora". Om tjejen som gick på en restaurang i Linköping med sin kompis och fick skamliga förslag av en man som inte gav sig. Han följde efter dem hela kvällen, ända hem. De fick hålla emot och dra i porten för att mannen inte skulle komma in. Nike Lindhe berättade om en vän till henne som utsatts för en våldtäkt.

– Jag och en annan kompis bestämde att vi inte skulle fråga henne, för att hon kunde bli ledsen. När hon berättade ett år senare så svarade jag att jag visste, men inte vågade säga något. Tänk vad mycket lidande vi kunde har besparat henne om vi hade sagt något från början.

Föreningen Novahuset, som arbetar med att stötta kvinnor som utsatts för övergrepp, fanns på plats, både som talare och som stöd eftersom de fick många frågor efteråt.

– Det är viktigt att utsatta förstår att de inte är ensamma. Det finns kvalificerat stöd att få från oss eller från tjej- och kvinnojourer i landet, säger Hanna Melin från Novahuset.

Nike Lindhe beskriver de här dagarna då hon arrangerat manifestationen som omvälvande.

– Vi har fått så stor respons från väldigt många. Vi hoppas att det här inte dör ut. Vi vill fortsätta att driva den här frågan och att föra den här dialogen även i framtiden, säger Nike Lindhe.

Och när de redan inbokade talarna vara klara, kom flera personer från publiken upp och fortsatte att berätta om övergrepp, eller bara visade stöd på olika sätt.

#metoo

Det började med ett av­slöjande om sex­trakasserier i Hollywood: Filmproducenten Harvey Weinstein ­anklagades för våldtäkt och sexuella ­övergrepp.

I spåren av skandalen svämmar internet över av berättelser om sexuella trakasserier i mediebranschen, på arbets­platser, i mat­affärer, på krogen, på lekplatser, i skolor.

Hashtaggen #metoo (jag också) skapades.­ En hashtag består av ”staket­symbolen” (#) framför ett ord. Den används för att märka olika ord och göra dem sökbara på sociala medier.

Gensvaret blir enormt, ­miljontals kvinnor i hela världen engagerar sig.

I spåren av detta har flera kända manliga medieprofiler i Sverige anklagats för övergrepp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om