Sista mötet med fullmäktige blev en stillsam tillställning

Sista fullmäktige, innan nya bakdelar intar stolarna i Linköpings "riksdag", blev en tämligen stillsam tillställning som präglades av välvillighet och tackande över blockgränserna.

Linköping2014-09-30 21:36

Nästa gång fullmäktige sammanträder – 4 november – är det med delvis nya ledamöter, men framförallt en ny majoritet. Riktigt hur en ska se ut är i dagsläget oklart, men tiden börjar bli knapp för (S) att presentera vem eller vilka man avser att styra med fram till valet 2018.

Idel glada miner var det i alla fall när det avgående fullmäktige - i strålande sol - förevigades framför stadshuset och även om det efterföljande mötet inte var lika uppsluppet så präglades det ändå av god stämning. Mer förståelse än konfrontation, kan man säga.

Vänsterpartiets Monica Ericsson dristade sig ändå till att ifrågasätta varför vänsterpartiets motion om rätten till heltid inte besvarats, trots väl underbyggt underlag. Ordförande i personalutskottet Christian Gustavsson (M) sa sig i grunden vara positiv till både motionen och underlaget, men påpekade att ett genomförande skulle få konsekvenser i en kommande budget.

– Därför ska inte ärendet behandlas av den sittande majoriteten, sa han.

– Ni vill inte säga nej, därför lämnar ni motionen obesvarad, replikerade Monica Ericsson och fick därmed sista ordet i den frågan.

Mål- och utvärderingsutskottets arbete med en uppföljning och en utvärdering av den strategiska planen – kallad Världens bästa Linköping – berömdes. Framförallt lovordades utskottets ordförande Christian Gustavsson för öppenhet i det arbetet. Alla var också tämligen eniga om svårigheten att avgöra i vilken grad de uppsatta målen har faktiskt har nåtts. Mest kritisk var Rebecka Hovenberg (MP). Hon ifrågasatte delen i strategiplanen som rörde miljömålen och hävdade att den senaste mandatperioden åren varit fyra förlorade år för miljöarbetet i Linköping. Muharrem Demirok (C) var inte oväntat av annan uppfattning och menade att Linköping ligger i framkant i det här arbetet i Sverige och att det finns långt framskridna planer på nyttjande av exempelvis vindkraft i kommunen.

Frågan om dubbla löner till politiker som ska återuppta en civil karriär fick upp flera talare i talarstolen. Centerpartisten Bengt Valla menade att det måste röra sig om en felaktighet i underlaget, en bugg, och yrkade på att det lilla ordet inte, i en formulering, skulle tas bort. Därmed skulle också möjligheten till dubbla löner försvinna. Han fick medhåll av Nils Hillerbrand (MP) som erkände att miljöpartiet i elfte timmen upptäckt denna "bugg". MP ville återremittera ärendet

– Nej, det är inte någon bugg, sa kommunalrådet Christian Gustavsson (M). Han informerade sittande församling att det som fullmäktige nu skulle ta ställning till var helt i enlighet med SKL:s styrelses rekommendationer.

Enligt Gustavsson ska den dubbla lönen förhoppningsvis stimulera en expolitiker att "så fort som möjligt komma i arbete". Han målade också upp en dyster framtid för den före detta politiker som inte fått ett civilt jobb efter tre år.

Till slut blev det ett ja till förslaget, men med en reservation från (MP) och (V)

Så här de sista timmarna på mandatperioden fick också en MP-motion från 2005 sitt svar. Motionären Annica Lillemets ville för nio år sedan att Lambohovs herrgård skulle bli en ekogård. Även om själva motionen inte vann gehör, var MP:s talesperson Nils Hillerbrand, ändå glad över att innebörden i motionen var uppfylld i och med beslutet att sälja herrgården till det kommunala bolaget Bryggaregården. På det viset får Linköpingsborna och besökare i alla fall tillgång till parken, sa han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om