Sjuka lärare drar ner Linköping

Linköping har halkat ner på skollistan, men jämfört med jämnstora eller större kommuner klarar sig Linköping mycket bra.

Viktigt att jobba mera med lärarnas arbetsmiljö, anser Jakob Björneke (S), kommunalråd med ansvar för utbildningsfrågor i Linköping.

Viktigt att jobba mera med lärarnas arbetsmiljö, anser Jakob Björneke (S), kommunalråd med ansvar för utbildningsfrågor i Linköping.

Foto: Peter Jigerström

Linköping2016-10-03 21:10

När Lärarförbundets undersökning presenterades på måndagsmorgonen konstaterades att Linköping halkat ner från 43:e plats förra året till plats 87 i år.

Jakob Björneke (S), kommunalråd med ansvar för utbildningsfrågor i Linköping, är inte direkt förvånad över det han ser i listan.

Hittills har han bara hunnit skumma genom undersökningen. En längre föredragning från Lärarförbundet väntar.

– En del av det jag har sett vet vi om, som att sjuktalen för lärare har ökat. Vi måste jobba mera med arbetsmiljön helt enkelt, säger han.

Små kommuner topp

Björneke pekar också på det faktum att listans övre del domineras av småkommuner.

– Tittar vi på kommuner över 120 000 invånare så står vi oss mycket väl, vi hamnar väl som nummer två då.

Jönköpings kommun med lite drygt 133 000 invånare hamnar på 29:e plats. Lunds kommun – med "bara" 117 000 invånare – finns också med i toppen, på plats 21. Därefter är Linköping – med 153 000 invånare – på plats 87.

Av storstäderna ligger Stockholm bäst till på plats 107, en förbättring från förra året. Därefter kommer Göteborg på plats 217, en liten försämring från 2015. Uppsala hamnar på plats 233 och det är en rejäl försämring från förra året, där landets fjärde stad hamnade på plats 142. Malmö sjönk också i årets lista och hamnade – från plats 216 – på plats 244.

Vad betyder en sådan här lista?

– Tittar man generellt så säger placeringarna inte jättemycket. Vi ligger ungefär här. I en annan undersökning av ett lärarfack hade Linköping klättrat. Men vi brukar höra till toppskiktet när det gäller motsvarande kommuner.

Jakob Björneke konstaterar att Vellinge – som för andra året i rad har hamnat i topp – inte är en typkommun för Sverige.

– Det kanske inte bara är deras arbete med, och i, skolan som slår igenom, säger han.

Är det bra med den här typen av undersökningar?

– Ja, på så sätt att det är viktigt att lyfta skol- och utbildningsfrågor.

Lars Ullén, utredare på Lärarförbundet, håller inte riktigt med om att det bara är småkommuner som ligger i listans topp.

– Det beror naturligtvis på hur man definierar liten, men högt på listan ligger kommuner som Kalmar, Luleå och Karlstad och de är inte så små, säger han.

Enligt Ullén har en forskare gått igenom de kriterier som ingår i undersökningen. Det som konstaterades var att alla kommuner, oavsett storlek eller ekonomi, hade lika goda förutsättningar att hamna i topp.

Kan jag då dra slutsatsen att det är bättre att gå i skola i en liten ort?

– Nja, det vet jag inte.

Några av kriterier i undersökningen är:

Resurser till undervisningen.

Utbildade lärare.

Lärartäthet.

Friska lärare.

Lärarlöner.

Andel barn i förskola.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om