– Det spelar ingen roll vilken av städerna det blir som halkar ner, men Linköping ska upp, säger kommunalrådet Jakob Björneke (S).
Kaxigt? Absolut. Utan kaxighet kommer man ingenstans på det här området, menar han och de övriga i Koalition för Linköping.
Konkret innebär det att ägardirektiven för Arenabolaget nu förändras och hottas upp i och med årsstämman 7 maj.
Nu ska Arenabolagets uppdrag inte längre handla om att – slarvigt uttryckt – "bara´" fylla Konsert och kongress eller Saab Arena. Nu gäller uppdraget hela Linköping och ordern är ungefär:
Skaffa hit nationella och internationella arrangemang och fixa nya upplevelser både för Linköpingsborna och besökare utifrån.
– Det här är en stor förändring av det tidigare uppdraget att man ska se till hela stan. Men det ska förstås göras i samarbete med andra aktörer, förtydligar Jakob Björneke.
Så klart handlar det om pengar. Besöksnäringen är en av de snabbast växande områdena i landet. Linköping har stor potential, enligt Björneke, att utvecklas och skapa tillväxt.
När målet ska vara uppnått är dock lite mera oklart.
Ett ägardirektiv gäller en mandatperiod, vilket innebär fyra år. Men betyder det att målet ska vara uppnått om fyra år?
Nja, det verkar högst osannolikt.
VD för Arenabolaget. Johan Rustan, är med på noterna. Men hans tidsperspektiv är betydligt längre bort än fyra år.
– Planen ska gälla från 2015 till 2030. Fyra år vore i tuffaste laget, säger han.
Å andra sidan är han ännu kaxigare än kommunalrådet Björneke.
– Vi ska vara en av tre som är bäst, och det kan betyda att vi är bättre än trea, säger han.
Än så länge finns inga konkreta planer på hur man ska göra, men det handlar om att jobba på flera plan och få hit olika sorters besökare. Som exempel tar Johan Rustan exemplet att en affärsturist (som i och för sig sällan betalar ur egen börs) lägger 3 500 kronor per dygn under ett besök, medan en konsertbesökare bara en tiondel så mycket, 350 kronor. Så en slutsats är att se till att få hit stora kongresser exempelvis.
Han konstaterar också att det finns mycket pengar att hämta.
Under 2013 (2014 års siffror har inte kommit ännu) så spenderade besökare 1,3 miljarder kronor i Linköping. Som en jämförelse, så ligger hela Linköpings budget på sådär sju, åtta miljarder.
I hela landet drog besöksnäringen in 284 miljarder under 2013.
Ambitionen är också att Linköping ska vara en besöksstad året runt. Alltså även sommartid. Bistra Linköpingsbor brukar ju hävda att stan inte är någon sommarstad.
Johan Rustan är av motsatt uppfattning.
– Jodå, det finns en hel del både i och utanför Linköping som lockar sommarbesökare, säger han.
Beviset för det är att juli är den månad på året där hotellbeläggningen är som störst i stan.
Definitivt beslut i frågan om ändrade ägardirektiv tas av kommunfullmäktige 28 april.