Det är inte bara vikten och blodfetterna som sänks när vi äter mindre kolhydrater utan hela hälsan påverkas positivt. I studien som pågick i två år vid Linköpings universitet jämfördes patienter i två grupper. Den ena gruppen minskade på kolhydraterna medan den andra drog in på fettet.
Båda grupperna gick ner i vikt, men kost med lite kolhydrater hade fler positiva effekter. Det finns inte heller något som tyder på att den psykiska hälsan påverkas när man äter mindre kolhydrater.
- Resultatet är intressant och ger ytterligare argument för att lågkolhydratkost kan vara fördelaktigt vid diabetes, säger distriktsläkare Hans Guldbrand i ett pressmeddelande.
Han ledde studien tillsammans med Fredrik Nyström, professor i internmedicin.
Oavsett diet tyckte deltagarna att det var svårt att följa den när man åt på annat håll än hemma. För patienterna i lågkolhydratgruppen tyckte många det var svårt att avstå från pasta och potatis.
Studien har nyligen publicerats i tidskriften Diabetes Research and Clinical Practice.