Skippa kolhydraterna och få ett friskare liv

Tappa vikt, känn mindre fysisk smärta och må bättre. Fördelarna är många om du slopar potatis och pasta. Nya rön visar att du faktiskt blir friskare av att minska på kolhydrater i stället för fett.

STOCKHOLM 20131003
En kvinna pepprar sin lunch som består av lax och pasta 
Foto: Fredrik Sandberg / TT / Kod 10180

STOCKHOLM 20131003 En kvinna pepprar sin lunch som består av lax och pasta Foto: Fredrik Sandberg / TT / Kod 10180

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Linköping2014-10-06 20:00

Det är inte bara vikten och blodfetterna som sänks när vi äter mindre kolhydrater utan hela hälsan påverkas positivt. I studien som pågick i två år vid Linköpings universitet jämfördes patienter i två grupper. Den ena gruppen minskade på kolhydraterna medan den andra drog in på fettet.

Båda grupperna gick ner i vikt, men kost med lite kolhydrater hade fler positiva effekter. Det finns inte heller något som tyder på att den psykiska hälsan påverkas när man äter mindre kolhydrater.

- Resultatet är intressant och ger ytterligare argument för att lågkolhydratkost kan vara fördelaktigt vid diabetes, säger distriktsläkare Hans Guldbrand i ett pressmeddelande.

Han ledde studien tillsammans med Fredrik Nyström, professor i internmedicin.

Oavsett diet tyckte deltagarna att det var svårt att följa den när man åt på annat håll än hemma. För patienterna i lågkolhydratgruppen tyckte många det var svårt att avstå från pasta och potatis.

Studien har nyligen publicerats i tidskriften Diabetes Research and Clinical Practice.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om