Redan förra veckan fick kommunen en förfrågan om hundra bäddar, men hade då varken personal eller sängar att erbjuda. När samma fråga kom på tisdagen kunde kommunen säga ja. Till skillnad från Stockholm och kommuner i Skåne har Linköping tagit emot få asylsökande. Men det är en situation som snabbt kan ändras, enligt kommundirektör Joakim Kärnborg.
– Det beror helt på situationen i omvärlden. I den bästa av världar kanske våra evakueringsboenden blir kortvariga, men det finns inte mycket som tyder på det nu.
Joakim Kärnborg är glad, å Linköpings vägnar, att nu kunna erbjuda tak över huvudet till flyktingar som bussas hit.
– Ja, det känns väldigt skönt att vi också kan ta vårt ansvar, säger han.
Han poängterar att allt ska göras för att flyktingarna ska känna sig välkomna, samtidigt som man jobbar för att annan kommunal verksamhet inte ska påverkas och att allt ska fungera utan störningar omgivningen.
Kungsbergsskolan har haft problem med mögel och dålig luft, men i den del som nu hyrs ut till Migrationsverket ska det inte finnas något sådant.
– Det är den informationen vi fått från fastighetsägaren Lejonfastigheter, säger Joakim Kärnborg.
Ett evakueringsboende är en tillfällig boendeplats i väntan på annan placering och de flesta stannar bara högst någon vecka. Personal från kommunen ska bemanna boendet och väktare hyrs in för att övervaka säkerheten. Notan betalas av Migrationsverket.
På fredag tas evakueringsboendet i bruk. Men när det kommer bussar är det ingen som vet.