Skolan måste närma sig näringslivet!

Regeringens politik gynnar mest stora företag. Trots att små- och medelstora företag står för det mesta av skatteintäkterna. Politiker bör ta mer hänsyn till de mindre företagens villkor.

LINKÖPING 20140113
Den östgötske riksdagsledamoten Andreas Norln (m) besökte Företagarna i Linköping för att undersöka hur regeringens arbetsmarknadspolitik för unga hjälper ungdomar i Linköping att få jobb.
Bild Jeppe Gustafsson

LINKÖPING 20140113 Den östgötske riksdagsledamoten Andreas Norln (m) besökte Företagarna i Linköping för att undersöka hur regeringens arbetsmarknadspolitik för unga hjälper ungdomar i Linköping att få jobb. Bild Jeppe Gustafsson

Foto: Jeppe Gustafsson

Linköping2014-01-13 20:11

Det var öppningsrepliken som den östgötske riksdagsledamoten Andreas Norlén (M) möttes av när han träffade Företagarnas representanter Rolf Gustafsson, vice ordförande, samt styrelseledamöterna Rolf Eklund och Åsa de Val i Gamla Linköping.

Sänk ännu mer

Andreas Norlén ville känna Företagarna på pulsen när det gäller deras syn på ungdomsarbetslösheten och höra hur regeringen kan arbeta för att minska den. Det var, enligt Noréns uppfattning, också bevis på att regeringen bryr sig om mindre företag. Företagarna var dock svårflörtade.

– För det lilla företaget är oerhört riskfullt att anställa en arbetslös ungdom oavsett sänkt arbetsgivaravgiften. Tänk om det inte funkar? Det måste vara ännu billigare att anställa arbetslösa ungdomar för att mindre företag ska våga ta den risken, säger Rolf Gustafsson.

Mer engagemang

Både han och Företagarnas övriga representanter är positiva till regeringens initiativ till lärlingsplatser och ya-jobb (yrkesintroduktionsanställningar), men ur deras synvinkel finns det en hel del som måste förbättras.

– Vi i Företagarna anordnade flera lärlingsplatser på olika företag i Linköping men det saknades elever. Skolan måste engagera sig mycket mer, närma sig näringslivet och införa ett ämne som handlar om entreprenörskap, säger Rolf Eklund.

"Slipp kravet på kollektivavtal"

Satsningen på ya-jobb, som har börjat vid årsskiftet, riktar sig till ungdomar upp till 23 år som saknar arbetslivserfarenhet. Arbetsgivare som anställer ungdomarna får ett statligt bidrag till lönen och ett handledarstöd men bara de företag som har ett kollektivavtal är aktuella. Det utesluter många småföretag som saknar kollektivavtal fast de är seriösa, enligt Rolf Gustafsson. Företagarna vill gärna se att regeringen lättar på kravet att ha kollektivavtal för att flera mindre företag ska kunna vara med i ya-satsningen.

Lovar inget

Andreas Norlén var nöjd med mötet, men ganska försiktig med sina löften.

– Vi sitter i samma båt och vi är överens om att koppling mellan skolan och näringslivet måste bli bättre och utvecklas. Men när det gäller ya-jobb ska alla arbetsgivare ha ett kollektivavtal. Därmed inte sagt att mindre företag utan kollektivavtal är uteslutna för alltid. I nästa steg kan saken diskuteras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!