Byggföretaget Skanska har sålt Vallastadens skola till fastighetsbolaget Vacse AB för cirka 200 miljoner kronor. Vacse AB ägs av pensionsstiftelser knutna till flera stora svenska företag, bland annat Skanska, Ericsson, Atlas Copco och Volvo. Vacse är inriktat mot samhällsfastigheter med offentliga hyresgäster.
– Vi har främst fastigheter inom rättsväsendet men det här köpet ligger i linje med vår strategi att förvärva högkvalitativa fastigheter med långa hyreskontrakt i expansiva städer, säger vd:n Fredrik Linderborg.
– Vi ser också att det kommer att behövas fler skolbyggnader i framtiden. Det är ett skäl till att vi satsar på skolor. Detta är vår första affär i Linköping. Men det är inte omöjligt att det blir fler i framtiden, fortsätter Linderborg.
På fredagen tas ett symboliskt första spadtag för bygget av skolan, som ska fyllas med elever redan till bomässan i Vallastaden hösten 2017. Området förpliktigar. Ambitionerna är höga med den nya grundskolan. Syftet är att den ska utmärka sig som en symbolbyggnad som signalerar att kunskap är viktigt. Den byggs för att tillmötesgå behov som uppstår i området och kommande bostadsprojekt i närheten.
– Vi vill att skolan ska bli en mötesplats i Vallastaden, under och utanför skoltid. En mötesplats för lärande och gemenskap, en plats för kurs- och föreningsverksamhet och annat, säger Christer Gunnarsson, sakkunnig på utbildningskontoret, Linköpings kommun.
Det finns redan planer för skolans funktion under själva Bomässan:
– Vi tänker oss bland annat att vi kan hålla workshops inom pedagogik och framtidens skolor.
Skolan byggs för 600 elever och kommer till en början att hysa elever i de lägre åldrarna. Men tanken är att den ska kunna fungera som högstadium. Det kommer också att finnas en integrerad särskola i byggnaden. Här ska man samla en stor del av de utspridda särskoleenheterna i Linköping. Mycket tankekraft har lagts ned på den pedagogiska funktionen både inomhus och på skolgården, med anslutning till det näraliggande skogspartiet. Skolan byggs i fyra plan och högst upp planeras ett kompetens- och utvecklingscentrum.
– Det finns ett starkt behov av lärare och vi kan använda närheten till universitet och lärarutbildningarna för kompetensutveckling, säger Christer Gunnarsson.