Christel Horsak är medveten om kritiken som kommer från de drabbade familjerna vars barn inte fick plats på sina önskade högstadieskolor nästa läsår. Hon har läst alla överklaganden och utbildningskontoret fick yttra sig i varje enskilt fall.
Kan relativ närhet-metoden slå fel på ett sätt som ni inte hade tänkt er?– Oavsett vilken urvalsmetod vi använder oss av kommer det alltid att finnas elever som inte kan få plats på sitt förstahandsval. Det handlar om fler barn som söker sig till populära skolor än dessa skolor har platser. Den tidigare metoden – absolut närhet – ansågs inte heller vara rättvis, tvärtom, säger hon.
Enligt Christel Horsak hade kommunen noggrant undersökt metoden innan den infördes i Linköping.
– Vi har haft kontakter med alla kommuner som redan tillämpar relativ närhet-principen för att kunna använda oss av deras erfarenheter och för att kunna undvika misstag.
Har ni lyckats undvika alla fel i årets skolplaceringar?– Skolväsendets överklagandenämnd tar hand om föräldrarnas överklaganden och det är nämnden som ska bedöma om vi har hanterat skolplaceringar felaktigt.
Idén om att de elever som kan gå/cykla till sin önskade skola ska få en plats och inte tvingas åka skolskjuts till nästa skola, medan de elever som bor långt bort och redan måste åka buss inte behöver ta den platsen – är inte helt obekant för Christel Horsak.
Kan kommunen slippa extra kostnader om de som kan gå går och de som redan åker buss åker lite längre?– Jag ser ingen möjlighet att vi kan göra detta utifrån de regler som vi har infört. Och det är inte heller mer rättvist mot de andra barnen som bor långt bort om de vill gå på just den skolan.
Uppgiften om att två experter tillsammans med 13 familjer från Stockholm har gjort en anmälan hos Skolinspektionen och begärt att inspektionen olagligförklarar hela metoden tar Christel Horsak med ro.
– Linköpings kommun har fattat sitt beslut utifrån domar i Högsta förvaltningsdomstolen som godkänt relativ närhet som urvalsgrund. Vi lutar oss mot domarna. Om vi ska ändra principen eller beslut då måste det komma nya direktiv.
Onsdagen 15 maj var sista dagen när föräldrarna kunde ansöka om att byta barnens skola inför starten i augusti. 99 elever som ska börja i årskurs 7 till hösten har ansökt om att få byta skola. Nästa ansökningsperiod startade på torsdagen och är öppen till 9 oktober. För dessa ansökningar gäller start på ny skola måndagen efter höstlovet om ansökan beviljas.