– Vi bör kunna ställa betydligt högre krav på att större andel ekologiskt producerad mat, säger Jakob Björneke (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.
Politikerna sätter nu samman en referensgrupp som ska diskutera hur nya krav på matleverantörerna ska formuleras. Kraven beslutas när barn- och ungdomsnämnden sammanträder i december.
Idag har det kommunala bolaget LK Kost, och det privata företaget ISS, kontrakt på att leverera mat till barnen i Linköpings skolor och förskolor. Avtalet är konstruerat med kontrollstationer och kan avslutas i december 2016 om kommunen inte är nöjd, men i så fall måste det sägas upp redan i december i år.
Jakob Björneke säger att barn- och ungdomsnämnden och bildningsnämnden (som ansvarar för gymnasieskolan) hoppas på konstruktiva samtal med matleverantörerna om förändringar så att man slipper göra om hela upphandlingsförfarandet i jakt på leverantörer som kan motsvara kommunens krav. Enligt honom klarar exempelvis LK Kost att leverera en högre andel ekologisk mat, det är kommunens krav som är för lågt ställda, i avtalet som allianspartierna träffade under sin regeringstid.
– Vi sa redan då att kraven var för svaga. Nu har vi vunnit valet och nu skärper vi kraven. Många andra kommuner är redan mycket skarpare i sina krav, hävdar Jakob Björneke.
Han vill gärna också se en större andel närodlad mat. Avtalet innehåller redan flera bra krav på det området, tycker han, men vill ha undersökt om mer kan göras.