Nytt förslag från S presenterades under Linköpingsbesök

Skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S) var i helgen på plats i Linköping för att prata om hur skolsystemet behöver förändras till kommunernas fördel.

Skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S) och Linköpings kommunalråd Kristina Edlund (S) vill skapa ordning i skolsystemet och förbjuda vinstuttag.

Skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S) och Linköpings kommunalråd Kristina Edlund (S) vill skapa ordning i skolsystemet och förbjuda vinstuttag.

Foto: Elina Mattsson

Linköping2022-08-07 20:49

Under söndagen besökte skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S) Linköping. Tillsammans med kommunalråd Kristina Edlund (S) besökte de bland annat Solhaga i Ryd där barn som är i behov av tillsyn på kvällar, nätter och helger går. De presenterade också de förslag som Socialdemokraterna lägger fram gällande förbud av vinstuttag i skolan.

– Idag ser vi att det finns en skolmarknad där alla skolor konkurrerar med varandra, även kommunala skolor. De stora skolkoncernerna vill in i nya kommuner eller plocka ut vinster. Det blir en förskjutning i hela samhället. Segregationen ökar och vi ser att betygssättning används för att locka rätt sorts elever. Det sätter hela kommuner i obalans, säger Lina Axelsson Kihlblom.

Istället vill man se en klokare resursfördelning mellan de kommunala och fristående skolorna där kösystem och lediga platser inte skapar konkurrens mellan elever utan särskilda behov och de med större resursbehov.

– Vi har inte råd att skänka bort miljarder i skolpengar varje år.

undefined
Skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S) var under söndagen på plats i Linköping.

Varför får inte skolor gå med vinst?

– En fristående skola sparar in på elever. Man måste ha större klasser, färre lärare och mindre kringpersonal för att tjäna de här pengarna. Det är våra skattepengar som betalar skolan, men pengarna går inte till skolan. Elevpengen ska gå till elever och undervisning – inte till aktieutdelning, säger Axelsson Kihlblom.

Men är syftet att i slutändan förbjuda fristående skolor?

– Sverige har en lång tradition av fristående skolor som inte är vinstdrivande, så jag ser inga problem med att till och med ha fler fristående skolor. Men jag måste vara säker på att man driver friskola för att man vill jobba med elever, att driva skola för att tjäna pengar kommer alltid bli en kompromiss där eleven kommer i andra hand.

I Linköping finns det flera friskolor som drivs som stiftelser. Nya Munken i Johannelund är en av skolorna där resurserna går tillbaka till eleven.

undefined
Kommunalråd Kristina Edlund (S) tycker det är orimligt att Linköpings kommun inte har full kontroll över planeringen och etableringen av skolor i kommunen.

Kristina Edlund står bakom regeringens förslag om att förbjuda vinstuttag:

– Vi vill få vetorätten i kommunen för att faktiskt kunna säga nej till etableringar. Det skolsystem vi har nu kostar kommuner miljontals kronor. Vi bygger upp en skolverksamhet, men när en friskola etablerar sig står vi med tomma platser som kostar nästan lika mycket som om vi har elever på plats.

Linköping har haft flera nya etableringar som Socialdemokraterna sagt nej till. Den senaste var i Mjärdevi där oro finns att den nya etableringen kommer få elever att försvinna från kommunens skola i Lambohov, där det redan nu finns svårigheter med att behålla elever.

– Vi måste titta framåt för att se hur vi kan säkerhetställa att Linköpings elever får den möjlighet och utbildning man kan förvänta sig. Jag blir jätteberörd när jag träffar barn och ungdomar som inte har en framtidstro i Linköping.

Är det friskolornas fel att barn inte har en framtidstro?

– Det är systemet i sig, för det blir väldigt segregerat. Det är många fantastiska människor som jobbar ute i våra segregerade stadsdelar, men deras uppdrag är nästan omöjligt från start för de har så tuffa utmaningar jämfört med friskolor, säger Kristina Edlund.

Lina Axelsson Kihlblom instämmer:

– Det blir konstigt när man som förtroendevald politiker ska hantera skattepengar men inte kan styra vad de ska gå till. När någon som fått en friskoletillstånd kommer in och ber om pengar finns det ingen möjlighet att säga nej.

Skolor i Linköping

I Linköping finns det 72 grundskolor varav 12 är enskilda. Av 20 gymnasieskolor är 14 av dem fristående.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!