Redan i maj går yrkes-SM i Malmö och i slutet av året är Sverige arrangör för Yrkes-EM. Om någon, eller några, Linköpingselever kommer att delta i år kanske osannolikt. Men förhoppningen är att duktiga yrkeselever på sikt ska få chansen att visa upp sina färdigheter.
Det sjunkande intresset för yrkesprogrammen oroar utbildningspolitiker. Att locka med tävlingsinslag under skoltiden kan göra dem attraktivare, hoppas bildningsnämndens ordförande Karin Granbom Ellison (L).
– Kanske kan den möjligheten locka yngre elever att välja de här programmen, säger hon.
Men inte bara det. De elever som deltar i tävlingar blir förhoppningsvis också skickligare i sitt yrke.
– Ger man sig in i det här vill man göra bra ifrån sig. Det handlar om att vässa tekniker i yrkeskunnandet och när man tävlar är det vissa moment man måste klara av, och träna inför, säger hon.
Men att få unga att välja yrkesutbildningar handlar inte bara om att få skickliga yrkesmän, det är också ett sätt att möta den efterfrågan som finns efter kunnigt folk på arbetsmarknaden.
Riktigt hur mycket pengar som ligger i potten, kan inte Karin Granbom Ellison säga. Till att börja med handlar det i alla fall om 300 000 kronor i år.
En annan förhoppning är också att Linköping på sikt skulle kunna få erbjudande om att arrangera en yrkestävling. Sådana tävlingar brukar locka stora publikskaror. Positivt för en stad som vill ligga i eventtoppen i landet.