– Det är många nyanlända elever som har bristfällig skolbakgrund, säger Jakob Björneke (S). De har gjort enastående resultat på kort tid, många har betyg i 15-16 ämnen – men de klarar inte behörigheten.
Som nyanländ räknas den som varit här kortare tid än fyra år. Många kom hösten 2015.
Av de 155 nyanlända elever som gick ut nian i våras saknade 77 procent behörighet till yrkesprogrammen.
– Många av dem saknar alltså bara ett eller två betyg i matte, svenska eller engelska, säger Jakob Björneke.
Varje dag har 250-350 högstadieelever ogiltig frånvaro. Pojkar har mer ogiltig frånvaro än flickor, och skillnaderna är stora mellan skolorna. Nyanlända elever har hög frånvaro. Hälften är borta mer än tio procent av tiden och var femte elev har en frånvaro över 20 procent.
– Ett verkligt förbättringsområde som kräver samarbete mellan skolan, barnens boenden, gode män och andra som finns kring barnen, säger Jakob Björneke. Här saknar vi samverkanssystem och de måste utvecklas.
På torsdag får barn- och ungdomsnämnden rapporten om skolresultaten från utbildningskontoret. Den visar en svag ökning av meritvärdet hos Linköpingseleverna om man räknar bort de nyanländas resultat. Räknas de in så sjunker meritvärdet i stället något.
– Det är ändå inte tillräckligt bra, säger Jakob Björneke. I många skolor är det 10-15 procent av eleverna som inte klarar behörigheten. Linköping har förutsättningar att ligga bättre till.
Politikernas mål är "en sammanhållen stad", men det är en bra bit kvar, konstaterar Björneke.
– Det är för stora skillnader mellan olika elever. I de social utsatta områdena Skäggetorp, Ryd och Berga är bara 58 procent behöriga till gymnasiets yrkesprogram medan 82 procent är det i övriga områden.
På gymnasiet ökar skillnaderna mellan pojkars och flickors meritvärde.
– Förra året såg vi en minskad skillnad, men nu ökar den igen, konstaterar Karin Granbom Ellison (L), ordförande i bildningsnämnden.
– Flickornas examensresultat ökar och pojkarnas minskar. Pojkarnas frånvaro på yrkesprogrammen är fortsatt hög och vissa skolor utmärker sig: på Birgittaskolan är frånvaron hög, exempelvis.
Både bildnings- och barn- och ungdomsnämnden har sammanträde på torsdag, och där medverkar Skolverkets nya generaldirektör Peter Fredriksson.
– Som utbildningsdirektör i Södertälje jobbade han med systematiskt kvalitetsarbete, säger Karin Granbom Ellison, och nu ska vi diskutera hur det kan ge oss bättre skolresultat.