Kommunens barn- och ungdomschef Lars Rejdnell är nöjd när han summerar lärarläget inför skolstart.
– Vi har ungefär samma situation som föregående år. I princip har vi besatt alla tjänster, trots att lärarlegitimations- och behörighetsreformen nu träder i full kraft. Det är attraktivt att jobba i Linköping, och de kraftiga löneökningarna vi gav lärarna under året har påverkat våra möjligheter att besätta tjänsterna, säger han.
Från 1 juli i år gäller skärpta krav kring behörighet. Huvudregeln är att endast lärare eller förskollärare med lärarlegitimation kan få en tillsvidareanställning.
– Nu har vi 1 300 lärare i Linköping och ett 50-tal vikarier, där en del inte är behöriga. Det ser väldigt bra ut, säger Lars Rejdnell.
Samtidigt säger Skolverkets statistik att nästan en tredjedel av Linköpings grundskolelärare inte hade behörighet i sina ämnen under förra läsåret. Har det blivit så mycket bättre?
– Då går du in på finlir med varje enskilt ämne. Jag ger en mer övergripande bild och totalt sett är lärarna utbildade och har jobbat med undervisning i de ämnen de undervisar i.
Allra svårast att rekrytera är enligt statistiken speciallärare. Där var under förra läsåret mindre än en tredjedel behöriga i Linköpings skolor.
– Där har vi nu gått in i ett samarbete med universitetet om en uppdragsutbildning. Men bristen beror på att utbildningen inte funnits på 15 år i Sverige, så det är en konsekvens av tidigare nationella beslut, säger Lars Rejdnell.