Skrattsalvor när Behrang pratar hållbarhet

"Min pappa gick just med i Facebook och började lägga ut gamla bilder. Ha taggade mig där jag som treåring sitter och bajsar. Så jag fick blocka honom."

Foto: Åke Karlsson

Linköping2015-03-19 11:22

Skrattsalvorna avlöser varandra när entreprenören och Melodifestivaldeltagaren Behrang Miri under torsdagen och fredagen håller en inspirationsshow på Katedralskolan. Han är dragplåstret i riksturnén we_change om hållbar utveckling, riktad specifikt till gymnasieungdomar.

Rappare, ståuppare, samhällsdebattör, programledare, folkbildare, entreprenör. Behrang har många strängar på sin lyra och att vara utsedd till turnéns dragplåster och lok är hedrande.

– Jag är otroligt engagerad i detta. Att få ungdomar att börja engagera sig i civilsamhället, att koppla teori till praktik, inspirerar mig.

Hans scenframträdande är rappt (vad annars?) och proffsigt. Musiken och dramaturgin sitter som en smäck. Skratten och applåderna är många. Jag ser inte en enda elev i den fullsatta aulan som sitter försjunken i sin mobil . . .

Men vad har bajsbilder med hållbar utveckling att göra?

– Humor är ett utmärkt verktyg när du vill få människor att lyssna. Bra folkbildning går hand i hand med underhållning. Sociala medier är en stor del av vår tid. Här kan vi både påverka utvecklingen och råka ut för pinsamheter.

Behrang kastar sig mellan olika ämnen.

– Visste ni att i Sverige återvinns 89 procent av alla aluminiumburkar, i USA bara 20 procent. Sådant man kan tycka är futtigt spelar väldigt stor roll!

Kläder man inte längre vill ha ska självklart lämnas till Myrorna och världen skulle må bättre om vi drog ner lite på vårt kebabätande.

Men mest uppehåller sig Behrang vid social hållbarhet, hållbara människor och ett hållbart samhällsklimat.

– Det finns många aspekter av hållbarhet, inte bara ekologiska och ekonomiska. Den sociala är minst lika viktigt. Det handlar om att skapa ett hållbart medmänskligt samhälle där alla, oavsett härkomst, kön och ålder, är inkluderade och kan förverkliga sina visioner. Det handlar om att fördela jordens resurser på ett vettigt sätt.

– Ni är inte framtiden, ni är nu! Vuxna har en skyldighet att ta del av det ni säger. Om ni bara väljer att engagera er så äger ni utvecklingen, säger han till publiken.

Och får återigen rungande applåder.

Efter hans show delas eleverna in i gruppen för att delta i workshops med turnéns samarbetspartners. De verkar taggade när de går iväg till de olika rummen. Säkert har Behrang en stor del i det.

"Det finns så mycket positiv kraft bland unga", intygar de arrangörer jag pratar med. Ja, och det känns i luften här på Katedralskolan.

we_change

Sveriges största hållbarhetssatsning riktad till ungdomar, som riksturnerar för fjärde året i rad.

Syftet är att stärka ungdomars självförtroende och lust att delta i samhällsdebatten kring hållbar utveckling, ett begreppet som innehåller så mycket mer än bara miljöfrågor.

På varje skola arrangeras mängder av workshops kring hur utvecklingen kan påverkas och hur lokala initiativ kan skapa globala förändringar.

Samarbetspartners som medverkar under turnén är Krav, de olika kommunerna, Ikea, Sida, Pantamera, Myrorna, Henkel, Forte och Energimyndigheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om