Långfärdsskridskor är lite av en materialsport, dock är utrustningen helt nödvändig för säkerheten. Anders Norr, ordförande i Linköpings Långfärdsskridskoklubb vet precis hur man ska utrusta sig på isen.
– En ordentlig ryggsäck, det ska vara midje- och bröstrem så att den sitter bra när man åker. Det är också viktigt att man snabbt kan nå sina isdubbar och livlina när man väl har plurrat.
Att "plurra", alltså ramla genom isen, bör man alltid vara förberedd på när man ger sig ut på naturis. Att lära sig åka långfärdsskridskor är inte svårt, däremot måste man ha kunskap om is och hur man beter sig när olyckan är framme. När Långfärdsskridskoklubben är ute på tur måste alla ha rätt utrustning.
– Annars kan man inte åka. Det är viktigt med rätt utrustning och har man det så blir olyckorna rätt odramatiska, säger Anders Norr.
Som nybörjare kan det vara svårt att veta om en is är bra eller inte. Man kanske har isdubbar och livlina men vet inte vet hur man använder dem.
– På många sjöar döljs delar av isen av snö, det betyder svårigheter att se hur läget är.
För att garantera säkerhet för skridskoåkare anordnar nu klubben en teorikurs där alla är välkomna. Klubben har också träningar med instruktör på konstfrusen is.
När man känner sig redo att åka på naturis kan man följa med på lärarledd turåkning och de kan äga rum nästan var som helst i länet. På klubbens hemsida går medlemmar in och rapporterar när de har varit ute och åkt. Med 1 800 medlemmar blir det många bra tips och rapporteringar på hemsidan.
– Vi planerar våra ledarledda turer ungefär en dag innan vi ger oss ut och vi tittar mycket på rapporteringarna på hemsidan. Många åkare går in och rapporterar precis när de varit ute och åkt. På så vis vet vi var det är bäst att åka just den dagen vi ska ge oss ut.