Skrivprojekt blir skoltidning

I maj får Skäggetorpsskolan sin egen skoltidning. Skäggetajm är namnet och resultatet av en grupp elevers skrivande och fotande under en termin.

Skoltidning. Ivana Vukadinovic ville göra något liknande som skoltidskriften Made in Backa.

Skoltidning. Ivana Vukadinovic ville göra något liknande som skoltidskriften Made in Backa.

Foto: Jeppe Gustafsson

Linköping2015-04-08 08:00

Handledare för jobbet är journalisten Ivana Vukadinovic och det är också hon som kom med förslaget till aktivitetshusets ledare Benjamin Imamovic som tände på idén, vilket också Skäggetorsskolans ledning gjorde och gav klartecken. Sedan vårterminen är de i gång.

Förebilderna är tidningen Ponton och tidskriften Made in Backa, (Backa är en del av Göteborg) en litterär tidskrift för och av barn från tio år upp till tretton. Made in Backa beskriver sitt arbete som ett demokratiprojekt – barnen erövrar svenska språket och kan på det viset ta plats i samhället – men också ett projekt som ska ge kunskap om olika kulturer, öka tryggheten och självförtroende och självkänsla hos eleverna.

Riktigt så stora ord vill inte Ivana använda om skoltidningsprojektet i Skäggetorp. Å andra sidan vet man aldrig vad det kan leda.

– Allt är så nytt ännu och vi känner oss fram lite, säger hon.

Huvudtanken hon har är egentligen att det svenska språket ska kännas roligt att jobba med och det utan pekpinnar.

– Jag är ju ingen svensklärare.

Eleverna som är med i gruppen har redan skrivit många saker, som dikter, insändare och så har de gjort intervjuer med lärare. Det har inte varit särskilt svårt att få eleverna att uttrycka sig i skrift, enligt Ivana.

– Att se det man har skapat och få sitt namn i tryck tror jag betyder mycket för självförtroendet och självkänslan. Förhoppningsvis blir några sugna på att fortsätta skriva bara för att det är roligt.

Det kan till och med bli så att någon inser att det här att skriva och blogga kan bli ett framtida yrke.

När Corren kommer på besök är det viss besvikelse bland eleverna. Debattören och journalisten Bilan Osman skulle ha kommit och berättat om journalistyrket för eleverna, men hon har blivit sjuk. Corren är inte riktigt lika intressant.

Men sysslolösa blir inte eleverna för det. Istället blir det reportageövning. Och det med bullar. Ivana langar fram två påsar med förföriskt doftande bullar.

Eleverna är inte riktigt med på noterna. Några tar varsin bulle och ser lite frågande ut.

– När ni skriver blir det mycket roligare om ni kan använda alla era sinnen, säger Ivana och delar ut ett papper där eleverna ombeds beskriva hur bullen ser ut, låter, luktar. Andra frågor handlar om att eleverna ska beskriva den miljö de befinner sig i.

Eleverna fnittrar lite och försvinner sedan i små grupper till lite olika platser på skolan. Sumayo Farhan Mohamed, Julia Andersson och Sayeh Sheriffi går tillsammans ut till skolans bollplan. De skrattar högt åt uppgifterna och när de kommer till uppmaningen att de ska smaka på platsen de befinner sig på, skriker de högt. Julia biter i gräset och spottar sedan vilt.

– Beskt, konstaterar hon.

Ingen av de tre tjejerna har en aning om ifall det blir mer än ett nummer av skoltidningen, och det vet inte skolledningen heller. Någon utvärdering av tidningsprojektet har man inte hunnit göra. Biträdande rektor Agnetha Ehrenholm på Skäggetorpsskolan, uppger att man ännu inte kommit så långt i planeringen så att man vet om projektet får en fortsättning också nästa termin.

– Det handlar ytterst om vad eleverna väljer, säger hon.

Bullövningen är klar och eleverna trillar in klassrummet igen. På tavlan har någon ritat ett hjärta och skrivit ”7D äger”. En annan av eleverna är snabbt där och suddar ut.

Men det andra budskapet på tavlan, det där att det är coolt att kunna saker, det får stå kvar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om